Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“İstanbul’da 600 bin riskli konut bir an önce dönüşmeli”

Özhaseki

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TRT Haber canlı yayınında deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar ve İstanbul’un dönüşümü konusunda açıklamalarda bulundu. 6 Şubat depremlerinde en çok hasar gören şehirlerden biri olan Malatya’nın İkizce ilçesinde gerçekleşen yayında Bakan Özhaseki, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek, fay hatlarına yakın olmayan bölgelerde özenli konutlar yapılması gerektiğini söyledi. Özhaseki, “İstanbul’da 6 milyon civarında konut, 1,5 milyon civarında da iş yerimiz var. Bunlar arasında 600 bin kadar konut çok riskli görünüyor ve bir an önce değişmesi, dönüşmesi gerekiyor. Bunun yapılması için elzem olan tek şey, kentsel dönüşüm. Bu sebeple de birkaç aydır büyük çaba içindeyiz. İstanbul’u depreme hazırlayacağız” diye konuştu.

“Tüm köylerde 6 ayda konutları teslim edeceğiz”

Türkiye’de deprem gerçeğinden hareketle sağlıklı binalar inşa etmenin bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Özhaseki, “Aşağıda müthiş bir güç var. Bu güç hepimizin gücünün çok üstünde, onunla savaşamayız. Onu bilmeli ve ona uygun şekilde hareket etmeliyiz” dedi. 

Deprem bölgesinin yeniden ihya ve inşası için başlatılan ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi için 250 bine yakın müracaat olduğunu söyleyen Özhaseki, “Ruhsatları alan, inşaatlara başlayanlar var. Köy evlerine de başlıyoruz. Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’nda hocalarımızın aldığı güzel bir karar var, ‘çelikten yapı yapın’ dediler. Şu anda inşaatlar başladı. 51 bin civarında ihale yapacağız ve 6 ay gibi sürede bütün köylerde teslim edeceğiz. Depremden herhangi bir şekilde etkilenmesi söz konusu olmaz, yıkılması söz konusu olmaz. Bu konutlar depremde yıkılmaz, vatandaşlarımıza bu konutları 6 ayda teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Prensip olarak konut teslim süremiz 1 yıl”

Malatya İkizce’deki rezerv alanda 8 bin 807 konuta başlandığı bilgisini veren Özhaseki, Battalgazi ve Yeşilyurt’ta da 25 bin konut yapılacağını ifade etti. Özhaseki, “Gelecek sene, bu konutları teslim etmeye başlayacağız. Konutları peyderpey vermeye devam edeceğiz. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık’ta da eski terminal binasının yıkılıp, yerine yeni ve kimlikli yapılar inşa edeceğiz. Prensip olarak inşaatlarımızda süremizi 1 yıl veriyoruz. 6 Şubat’tan sonra 3-5 ayda temel atmaya başladık. Deprem konutlarının ihalesini alan müteahhitlere ‘Siz binayı 1 sene sonra vereceksiniz’ diyoruz. Çelik köy konutlarına da 6 ay süre verdik. 200 bin konuta başlamıştık, yılbaşına kadar 46-47 bin konut veriyoruz” sözlerine yer verdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde TOKİ konutlarında çatlak dahi olmadığını belirten Özhaseki, “Senelerce TOKİ konutlarını kötülediler. 1999 depreminde sınıfta kalan binalar, kamu binalarıydı. Aradan 20 yıl geçti, bizim hükûmetimiz döneminde, sınıfı geçen binalar kamu binaları ve TOKİ konutları oldu” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM