Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Uyuşturucu Tablosu Maalesef İçler Acısı..

İlacı zehirden ayıran dozudur…
Paracelsus


Gazeteci genç arkadaşım Aziz Muhammet Ulubaş ile sohbet ederken;

  • Hocam EGM’ninuyuşturucu raporunu okudun mu?
  • Koruyucu Hekimlik Kurallarını devamlı vurgulayan bir hekim olarak, bir şey demeyecek misin demez mi?

Kendisine teşekkür ederek hemen raporu okumaya başladım.
Maalesef” Küresel Anamalcı Sistem” gölgesini satamadığı ağacı keser derler. Eskiden abartı sanır, bu kadar olmaz de, inanamazdım. Bu raporu okuyunca daha da bu gerçek usuma yerleşti.

EGM(Emniyet Genel Müdürlüğü) “Türkiye Uyuşturucu Raporu 2023” dosyasını hazırlamış. Raporda çok uyarıcı bilgiler mevcut.
Bu dosyada uyuşturucu maddelerinin dünya üzerindeki durumuna yer verilmiş. Özellikle eroin, kokain ve metamfetamine geniş yer ayrıldığı dosyada, dikkat çekici veriler bulunmakta. Gelin uyuşturucu maddelerin durumunu sıra ile gözden geçirelim.

Eroin;

Küresel ölçüde opiyat talebinin yüzde 80’ninin Afganistan tarafından karşılandığı belirtilmiş. Afganistan’ı Myanmar ve Meksika takip etmekte.
Küresel ölçüde yasa dışı yollarla haşhaş ve afyon üretimi Afganistan, Myanmar, Meksika ve Guatemala’da yapılıyor. AB bölgesinde 2021 yılında eroin yakalama miktarı 9,5 ton olurken, Türkiye’de ise aynı yılda 22 ton eroin ele geçirilmiş. 2022’de Türkiye’de eroin yakalama miktarı bir önceki yıla oranla azaldığı saptanmış. Bu durum karşısında Taliban’ın uyguladığı politikaların etkili olduğu söylense de nedeni tam olarak bilinmiyor. Metamfetamin ticaretinde de son yıllarda bu rota öne çıkmakta olduğunun altı çizilmiş.
Dünya genelinde en fazla 2022’de eroin ve morfin Asya’da ele geçirilmiş.


Esrar;

Esrar dünya üzerinde en yaygın kullanılan uyuşturucu olmaya devam etmektedir. 2020’de dünya genelinde 2 bin 190 ton esrar ele geçirilmiş. En fazla toz esrar kaçakçılığı Fas’tan İspanya’ya ve Afganistan’dan diğer Batı Asya ülkelerine ulaşmış. 2020’de dünya üzerinde yaklaşık 209 milyon kişi bir yıl içinde esrar kullanmış. 2021’de AB bölgesinde ele geçirilen esrar miktarı; son on yılın en yüksek miktarı olmuş. Çok ibret verici…


Kokain;

Bolivya, Peru ve Kolombiya üretici ülkeler durumunda. 2020’de bin 424 ton kokain ele geçirilmiş. Avrupa’da ise en fazla Belçika, Hollanda ve İspanya’da kokain ele geçirilirken, bahse konu olan yılda 303 ton kokain yakalanmış. 2021’de kokain laboratuvarlarında artış yaşandığı özellikle belirtilmiş.


Amfetamin;

Bu tip uyarıcılarda Orta Amerika, Doğu ve Güney Doğu Asya, Yakın ve Orta Doğu ile Orta ve Batı Avrupa. Kokainde Güney Amerika’nın, opiyatlarda ise Batı ve Güney Batı Asya’nın en fazla üretim giriş ve çıkış yerleri olduğunu belirtilmiş.


Sentetik haplar( Metler, Ecstasyler);

Metlerin en büyük üretim yeri Hollanda ve Belçika olup, 2020’de dünyada ectstasy yakalama miktarı 20 ton olmuş. 2021’de met kimyasalı 2,5 ton olduğunun altını çizelim. Türkiye’de 2020’de 7,6 milyon met hapları yakalandığı açıklanmış.


Nusret Fişek hocamızı gelde anma!..

Sevgili hocamız HEKİMLİK sadece hastayı muayene veya ameliyat edip, eve göndermek değildir. Hekim aynı zamanda toplumsal sorunları ortaya koyup, ona çözüm yolları öneren bir liderdir derdi. İşte KORUYUCU HEKİMLİK budur.

Bu üzücü tabloyu daha da uzatmadan, gelin Mahzuni Şerif ustamıza kulak verelim.
Gençlerimize, çocuklarımıza köprünün başında pusu kurar, arayıp izini sorar, sonra da kırarlar Ustamızın dediği gibi. Bunu unutmayalım. Aman dikkat!..


Köprünün Başında,
Merdo Pusu Kurarlar.
Seni Ararlar Merdo,
İzin Sorarlar Seni Kırarlar.


Sevgilerimle…

Dr. Mustafa Torun

Diğer Yazarlar