Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Yılmaz: Geleceğin şehirlerini inşa etmekte kararlıyız

cevdet yılmaz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘Sürdürülebilir Yaşam ve Akıllı Şehirler’ temasıyla düzenlenen 7’nci İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde konuştu. On İkinci Kalkınma Planı’nda afet yönetimi, kentsel dönüşüm, şehirleşme, konut, çevrenin korunması, kentsel altyapı, bölgesel gelişme ve kırsal kalkınma alanlarında birçok politika ve tedbire yer verdiklerini söyleyen Yılmaz, “Türkiye Yüzyılı’na yakışır sağlam, güvenli, iklim dostu ve akıllı şehir teknolojileriyle donatılmış geleceğin şehirlerini inşa etmeye kararlıyız” dedi.


“Akıllı şehir uygulamaları gereklilik haline geldi”

Dünya Bankası verilerine göre, bugün dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 56’sının şehirlerde yaşadığı bilgisini paylaşan Yılmaz, “Dünyadaki toplam arazinin yüzde 2’sini kaplayan kentlerde küresel hasılanın yaklaşık yüzde 80’i üretilmekte. Şehirlerdeki nüfus artışı, kaynakların kıtlığı, ulaşım sorunları ve güvenlik ihtiyacı gibi nedenlerle akıllı şehir uygulamaları, kentlerin daha yaşanabilir hale gelmesi için bir gereklilik haline geldi. Akıllı şehirler; yaşam kalitesini artırmak, doğal kaynakların etkin yönetimini sağlamak ve sürdürülebilirliği tesis etmek amacıyla teknolojiden destek almakta. Yapay zekâ, büyük veri, bulut bilişim ve nesnelerin interneti gibi gelişen teknolojiler, akıllı ve yaşanabilir şehirlerin inşasında yeni fırsatlar sunmakta” diye konuştu.

Öte yandan akıllı şehirlerin sadece bir teknoloji eğilimi veya sadece teknik bir konu olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Şehre dair herhangi bir unsur, insanı gözetmeden ele alınırsa eksik, yetersiz kalır. Akıllı şehir kavramını da sosyal, ekonomik ve insani boyutlarıyla birlikte değerlendirmemiz gerekiyor. Bir yandan teknolojiyi kullanırken, diğer yandan şehirlerimizin tarihi ve kültürel mirasını korumayı ve şehir kimliğini güçlendirmeyi çok önemli görüyoruz” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM