Cuma, Haziran 13, 2025

agroBRIDGES projesi ile kısa gıda tedarik zincirine destek

Sabri Ülker Vakfı’nın 2020 yılından beri iletişim ve yaygınlaştırma ortağı olarak yer aldığı ‘agroBRIDGES’ projesi, Vakfın ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen final konferans ile başarı ile tamamlandı. 2020 yılında başlatılan projenin amacı, aracı marjını en aza indirerek gıda üreticilerinin gelirini artırmak için Kısa Gıda Tedarik Zincirlerine dayanan sürdürülebilir iş ve pazarlama modellerini geliştirmekti. Bu hedef doğrultusunda, 3 yıl boyunca farklı ülkelerde yürütülen çalışmaların sonuçları, proje final konferansında paylaşıldı.


15 ülkeden gelen konuşmacılar final konferansında buluştu

Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) başta olmak üzere Avrupa’da ve Türkiye’de tarım alanında faaliyet gösteren kurumların yanı sıra projeye dahil olan 15 ülkenin temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı final konferansı ile ilgili açıklamalarda bulunan Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Özlem Üliç Çatar şöyle konuştu: “Toplumu dengeli beslenme alışkanlıkları konusunda bilinçlendirmeyi hedefleyen vakfımız, üreticilerle tüketiciler arasında köprüler kurarak çiftçilere pratik bilgiler sağlamayı amaçlamakta. Ayrıca, Kısa Gıda Tedarik Zincirleri (KGTZ) üzerine odaklanan yeni iş ve pazarlama modelleriyle pazar konumlarını güçlendirmeyi hedefleyen Ufuk 2020 Projesi agroBRIDGES projesinin Türkiye ortağı olarak, vakfımız bu projeyi başarıyla tamamladı.”


Türkiye’de kısa gıda tedarik zincirinin güçlendirilmesini hedefliyor

Proje kapsamında geliştirilen dijital araçların, orta ve uzun vadede tüketicilere doğrudan satış yapan çiftçilerin oranına olumlu katkı sağlaması hedefleniyor. Projede geliştirilen dijital araçlar, üreticiler ve tüketiciler arasındaki bağlantıların güçlendirilmesinde büyük ve olumlu bir etkiye sahip olacak. Üreticilerin doğrudan tüketicilerle buluşması ile hem karlarını artırmayı hem de daha bilinçli bir üretim modeli benimsemelerini amaçlayan bu proje tarımın ve çiftçilerin gelişmesine katkıda bulunduğunun altını çizen Çatar, “Gıda ve tarım alanında faaliyet gösteren 400’den fazla paydaş bu projeye dahil oldu. Tüketiciye direkt satış yapan çiftçilerin sayısında artış yaşandı. Yaklaşık 150 çiftçi ve paydaş, Sürdürülebilir Gıda Tedarik Zincirleri konusunda eğitim aldı. Projeye katılan çiftçilerin karlılığı ve dolayısıyla gelirlerinde önemli ölçüde artış gözlemlendi” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM