Pazar, Eylül 8, 2024

Deprem bölgesine 200 milyon dolarlık yeni yatırım

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Japonya Uluslararası İş Birliği Bankası (JBIC) ile 200 milyon dolarlık yeni bir kaynak anlaşmasına imza attı. Bu anlaşma ile doğu ve güneydoğu bölgelerinde gerçekleşen depremlerden etkilenen firmaların yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, su ve atık yönetimi ile ileri teknoloji destekli enerji verimliliği yatırımlarına finansman sağlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantörlüğüyle temin edilen krediye JBIC’den sonra en büyük katılımcı banka olarak Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC) da kredi temsilcisi olarak destek verdi. 


Enerji verimliliği yatırımlarıyla istihdama katkı

JBIC ile depremlerden etkilenen firmaların yeniden toparlanmasına yönelik anlamlı bir kaynak anlaşmasına imza attıklarını söyleyen TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, su ve atık yönetimi ile ileri teknoloji destekli enerji verimliliği yatırımları depremden etkilenen illerimizin hızla toparlanması ve gelişim ivmesini yukarılara taşıması açısından büyük önem taşıyor. Verimliliği artıran yatırımlarla bu illerimizin rekabet gücünü yeniden kazanmasına ve istihdamın artmasına katkıda bulunacağız” dedi. 

Deprem bölgesindeki illerin ülke gayri safi yurtiçi hasılasındaki payının yüzde 13’ü bulduğunu hatırlatan Bilgiç, “Değişen ağırlıklara sahip faaliyet kollarının ileri-geri bağlantılarıyla Türkiye ekonomisine etkisinin rakamların işaret ettiğinden fazla olduğunu söylemek mümkün” şeklinde konuştu. 


“İki ülkenin birlikteliğinin bir sembolü”

TSKB ile imzaladıkları kaynak anlaşması hakkında değerlendirmede bulunan JBIC Genel Direktörü Ryuta Suzuki ise “TSKB’nin afetten etkilenen bölgelerin dirençli, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşasına yönelik çabalardaki öncü rolü son derece önemli. Türkiye’nin uzun soluklu bir ortağı olarak, TSKB ile birlikte bu girişimde yer almaktan büyük onur ve memnuniyet duyuyoruz. Türkiye ve Japonya, zor zamanlarda birbirlerine destek olma konusunda uzun bir geçmişe sahip. Bu kredi anlaşmasını da iki ülkenin ve iki kurumun birlikteliğinin bir sembolü olarak görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM