Perşembe, Eylül 19, 2024

EPDK’dan doğal gaz taşınmasına ilişkin usul ve esaslarda düzenleme

epdk

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), tarafından Kurul Kararı 23 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’nin yönetmelikler bölümünde yayımlandı. 

Yayımlanan kararda, iletim şebekesi yoluyla doğal gaz taşınması ile ilgili tarafların belli hak ve yükümlülüklerinin kayıt altına alındığı BOTAŞ İletim Şebekesi İşleyiş Düzenlemelerine İlişkin Esaslarda (ŞİD) değişikliğe gitti.

Buna göre, gaz yılı önceside sisteme giriş için kapasite rezervasyon talebinde bulunacaklar, bu taleplerin 15 Kasım- 30 Kasım tarihleri arasında Taşıyıcı’ya sunacak olup, bu başvurular sonucunda yeni Gaz Yılı dönemini kapsamak üzere 1 yıl süreli STS imzalayacak. Bu STS Taşıyıcı, Piyasa İşletmecisi ve Taşıtan arasında Dengesizliklerin Uzlaştırılması Protokolü imzalanması ile birlikte işletmecisi tarafından Taşıyıcıya yapılacak bildirim akabinde diğer koşulların da yerine getirilmesi ile birlikte yürülüğe girer. Taşıyıcı, en geç 14 Kasım’da Giriş/ Çıkış noktaları için bir sonraki Gaz Yılına ilişkin Maksimum Ayrılabilir Kapasiteleri ve Gaz Kullanım Eşiklerini EBT’de yayımlanacak.

Ayrıca, karar kapsamında “Ana Çıkış Noktası” ve “Gaz Kullanım Eşiği” tanımlarında düzenleme yapıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM