Pazar, Eylül 8, 2024

Piri Reis, kültürel mirasa sahip çıkmaya devam ediyor

Özel Piri Reis Okulları, Arkeoloji Kulübü öğrencilerinin kesme şekerler kullanarak yaptığı İzmir Agorası maketi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 19’uncu kez düzenlenen ‘Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’nde 16’ncı kez ödüle layık görüldü. Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü kategorisinde ‘Miras Değil, Emanet: İzmir’in Tarihi Hanları’ adlı proje ile katılan 5. sınıf öğrencileri ödüllerini aldı.


“Teşvik sayesinde yarışmaya katıldık”

Yarışmaya ilk kez 2005 yılında katıldıklarını söyleyen Özel Piri Reis Okulları Genel Müdür Sabrina Ataseven, “O dönem Arkeoloji Kulübü öğrencilerimiz İzmir Agorası’na gezi düzenliyor ve inceleme yapıyordu. Bu gezileri sonucunda Agoranın kesme şekerden bir maketini yaparak kütüphanede sergilemeye başladılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden gelen misafirlerimizin maketi görüp teşvik etmesiyle bu yarışmaya katıldık” dedi.

İzmir için önem taşıyan bu yarışmaya katılmayı gelenek haline getirdiklerini sözlerine ekleyen Ataseven, “İlk başlarda yarışmaya katılan tek okul bizdik. Sonradan diğer okullar da katıldı. Olağanüstü hallerin yaşandığı yıllar dışında bu yarışmaya katılmayı bir gelenek haline getirdik. O tarihlerde kesme şekerlerle yaptığımız maketlerin yerini gelişen teknoloji ile birlikte derslerde kullanılan tabletler aldı. Öğrenciler bu yarışma sayesinde yaşadıkları kentte ve çevresindeki tarihi değerleri tanıma fırsatı buldu” diye konuştu.


Broşür hazırladılar

Yarışmaya ‘Miras Değil, Emanet: İzmir’in Tarihi Hanları’ adlı proje ile katılan 5. sınıf öğrencileri ilk olarak Prof. Dr. Çınar Atay’ın ‘Kapanan Kapılar İzmir Hanları’ adlı kitabını okudu. Ardından derslerde kullandıkları tabletler ile hanlarla ilgili karekodlu broşür hazırladı. Prof. Dr. Bozkurt Ersoy ile Kemeraltı’nda bulunan tarihi hanları gezerek esnafla sohbet eden öğrenciler hazırladıkları broşürleri halka dağıttı. Öğrenciler, projenin son aşamasında gezide elde ettikleri bilgileri ve projelerini okuldaki arkadaşları ile paylaştı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM