Perşembe, Eylül 19, 2024

Kalem, Silgi

Kişi için akıp geçen zamana ait olabilecek farklı konulara seğirtmek, alışılagelindik düşünce mesaisinin konfor alanından çıkarak hayatın yabancı olmayan aslında biraz da gölgede kalmış veya unutulmaya yüz tutmuş çehresine cesurca güncelleme yapma egzersizlerinin dayanılmaz bir dinamik getirisi olmalı.

Her yazlık kışlık yaptığımızda eskileri ve giyilmeyenleri elden çıkarırız. Her yaz’a eriştikte eskileri atarız. ‘Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı’ demişler. Ama öyle bir “eskiler” var ki… İşte onlara sımsıkı tutunmalı insan. Bizi biz yapan eskiler.

Hayatımıza dokunan, bizi gülümseten, bazen ağlatan, birlikte gezdiğimiz, yediğimiz, içtiğimiz, iyi-kötü anılar paylaştığımız o “eskiler”. Eski dostlar, geçmişteki anılar. Onlardan vaz geçtiğimiz, unuttuğumuz, önemsemediğimiz an yeknesak bir hüviyete döneriz. Hele mazimiz için elde silgi dolaşarak bizden geriye bir şey kalmaz.

Konar göçerken bir istasyondan diğerine, onlarca yüzlerce kişi bindi. Kimi indi, kimi sonsuzluğa gitti, çoğu kaldı. Bazılarını sık sık görürken bazılarını yıllarca göremediğimiz olur.

Umulan odur ki hayatımıza dokunmuş herkes ruhumuzda bir renk, gönlümüzde bir sevgi iziyle duruyor. Ve her biri ile yaşadığımız her anı capcanlı karşımızdadır. İyi ki oldunuz, keşke hep kalsanız.

Ve Hayatın acıları, cilveleri ile karşılaştırıldığında, sözümüz incir çekirdeğini doldurmayacak nedenlerle her kim için şu an yoksa ve de ne kadar az ise yanımızda mesele, hepsini eskisi kadar sevmeye devam etmektir. İşin özü sevgi yüzünden değil gönlünden gelmiştir baştan. Yaşam bir an o da bu an, yarın mı? Kimse bilmezken.

Olgunlaşan kişinin kayba uğramış masumiyetini yeniden kazanması bir nevi ona sahip çıkması yeniden çocuk olmasıdır lakin bu kez kötü emellere gark olmadan kullanılamazlık halinin kazanımıdır. Bir nevi yaşam bağışıklığıdır.

Bir yılı daha idrak ederken elbette kişinin hayatı boyunca edindiği ajandasını, kendi üzerine bir yükten maada tecrübe bahşedip ilerisi için küllerinden yeniden doğan Anka kuşu misali yine yeniden yazarak heves ve heyecanını sürdürebilmesidir.

Demir Uzun

Diğer Yazarlar