Pazartesi, Eylül 16, 2024

Atatürk yılı

Yıl biterken bütün medya organları geçmekte olan yılın acısıyla tatlısıyla muhasebesini yapar, gelecek olan yılla ilgili tahminlerini alt alta sıralar. Bir önceki yazımda aşağı yukarı ben de aynı doğrultuda bir yazı kaleme almış, oldukça kötümser ifadeler kullanmıştım.

Tarihler 29 Aralık 2023 akşamı, Türkiye saati ile 20.45’i gösterdiğinde 2023’e ait kötülüklerle dolu bütün hafızam hemen hemen tümüyle silindi. Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanması beklenen süper kupa finaline her iki takımımızın da sahaya çıkmama ortak kararı ülkemiz adına gurur vericiydi.

Olmayan futbol kültürlerini canlandırmak adına süper kupayı kendi ülkelerinde düzenlemek için parasal güçlerine güvenen Suudiler, gizleyemedikleri Atatürk düşmanlıklarını dışa vurunca, bir avuç dolar karşılığında bir ülkenin tarihini satın alamayacaklarını, unutamayacakları bir ders olarak aldılar. Umarım bu dersten herkes kendi payına düşen sonuçları çıkartmıştır.

Tabi bu arada Suudi toprakları terk edilmeden önce içinde Atatürk’ün adı geçmeyen ve ne anlatıldığını tam olarak anlayamadığımız ortak bildiri de fazlasıyla eleştiri konusu oldu. “Zaten böyle olacağı belliydi, neden oraya gittiniz ki?” diyenler de az değildi.

Hani Suudi topraklarından ayrılmadan önce ne idüğü belirsiz ortak bildiri can güvenliği endişesi ile anlaşılabilir. TFF başkanı Büyükekşi’nin tepeden gelen emirlerle diplomasi manevrasının ürünü olarak da değerlendirilebilir. Maçı Suudi topraklarında oynamanın bir reel politik dayatması ile gönülsüzce kabullenildiği de aşikar. Ancak hangi gerekçe öne sürülürse sürülsün, bütün dünya medyasının manşetlerinde bir ülkenin kurucu önderine nasıl sahip çıktığı yer aldı.

Peki 2023’de Atatürk adı geçtiğinde başka unutulmaz görüntüler de yok muydu?

29 Ekim 2023’ü hatırlayalım. Cumhuriyet’in 100. yılında, Cumhur Cumhuriyetine sahip çıkmış, Anıtkabir’i ve Dolmabahçe Sarayını doldurmuştu. Devlet katındaki bütün gönülsüz kutlama girişimlerine karşı, Cumhuriyet Bayramı halk tarafından coşkuyla kutlanmış, Atatürk saygıyla anılmıştı.

Benzeri saygının doruğa çıktığı 10 Kasım 2023’ü de unutmayalım. Anıtkabir’i ziyaret eden milyonu aşkın kişi, vefat ettiği Dolmabahçe Sarayı’nda kuyruğa giren yüzbinler.

Dönelim futbola.

İtiraf edeyim, ben fanatik mertebesinde liseli bir Galatasaraylıyım. Kulübümün Disiplin Kurulu’nda uzun yıllardır görev yapmaktan da gurur duyuyorum. Bazı tartışmalarda fazlası ile elitist bulunduğum da bir gerçek. Ama benim için Galatasaray sadece bir spor kulübü markası değil. Atatürk’e de ilham veren, Galatasaray Lisesi’nin unutulmaz müdürü, büyük şair Tevfik Fikret’in deyimi ile “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” nesillerin sporla kaynaşarak geliştirilmesi, markanın değerini misliyle katlayarak artırdı.

Peki 29 Aralık 2023 günü yaşananlar sizce Suudi futbolunun marka değerini mi artırdı? Yoksa hem Galatasaray’ın hem de ezeli rakibimiz Fenerbahçe’nin mi?
Evet biz ezeli rakibiz ama ortak değerlerde buluşmayı iyi biliriz.

“Futbol asla sadece futbol değildir!” deyiminin dersini bütün dünyaya veren her iki güzide kulübümüzü de tekrar kutluyorum.

Başta da dedim ya, 2023’e ait bütün kötü anılarımı silip, sadece Atatürk yılı olarak anımsayacağım.

2024 için ne mi umuyorum?

Naif yanım “iyi olacak” diyor, gerçekçi yanım “hadi oradan sen de!” demekte ısrarlı.
Nice mutlu, sağlıklı yıllara…

Can Baydarol

Diğer Yazarlar