Pazartesi, Eylül 16, 2024

Sigorta sektörü 2024’te 500 milyar TL prim üretebilir

Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk, sigorta sektörünün 2023 yılını değerlendirdi. Türkiye Sigorta Birliği’nin son açıkladığı istatistiklere göre, sektörün 2023’te yüzde 123’lük bir büyüme ile prim üretiminde 328 milyar TL’ye ulaştığını söyleyen Esentürk, “Bu değerlendiremeye göre, sektör olarak yılın sonunda 500 milyar TL prim üretimini aşabiliriz” dedi. 

Sigorta sektörünün büyümesinin enflasyonun üstünde gittiğini vurgulayan Esentürk, “Aynı zamanda doların devalüasyonunun da aşağı yukarı yüzde 30-35 bandının üzerinde gidiyor. Sigorta sektöründe çok belirgin şekilde ağırlıklı olarak kasko ve sağlık sigortalarının prim artışlarının taşıdığı bir büyüme var. Bu 2024 yılında reasüras maliyetlerinin artışıyla kurumsal elementer poliçeler tarafında da ciddi bir etki olarak karşımıza çıkacak” diye ifade etti. 


“2024, sektör için zor olacak”

Acentelik mesleği için zor bir yılın beklendiğini ileten Erol Esentürk, “Özellikle kurumsal elementer branş oldukça zorlu geçecek, bunun emarelerini şimdiden görmeye başladık. Reasürans piyasalarının daralması, Türkiye’ye ayırdıkları kapasitenin de oldukça azalması bunda başlıca etken. Bu doğrultuda reasürans tarafındaki arzın azalması, Türkiye’de de talebin artması öncelikle sigorta şirketlerinin reasürans maliyetlerini ciddi seviyede yukarı çekiyor. Son dönemde Türkiye’de üst üste bir sürü doğal afetler de yaşandı. Bunları alt alta koyduğumuzda bir taraftan da enflasyon ve devalüasyon etkisi ile artan hasar maliyetlerini bir tarafa koyduğumuzda sonuç ortada. Reasürans şirketlerini geçtiğimiz son 2-3 yıl özellikle sigorta sektörü memnun etmedi. Bu da primlere yansıma olarak karşımıza çıkacak. Biz de acenteler olarak kurumsal elementer branşta artan fiyatlar, artan maliyetler, zor bulunan teminatlarla karşı karşıya kalacağız. Sigortalılarımıza da bu değişkenliği, bu zorlaşan şartları anlatabilmek durumunda kalacağız. Dolayısıyla özellikle kurumsal elementer branş için zor bir yıl acenteleri bekliyor” açıklamasını yaptı.

Monopoli Sigorta olarak yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen başarılı bir yıl geçirdiklerini belirten Esentürk, “2023 yılında da sektör ortalamasının üzerinde büyüme hedefimizi gerçekleştirmek için çok çalıştık. Özellikle büyümeyle birlikte mutlaka olması gereken dengeli portföy yapımızı da korumaya çalıştık. Motor branşlar olan kasko ve trafik ile sağlık, yangın, nakliyat, mühendislik branşlarında da hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM