Cumartesi, Ekim 26, 2024

TBMM’nin mesaisi 16 Ocak’ta başlıyor

TBMM Genel Kurul

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 2023 yılında TBMM Genel Kurulunda Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinden sonra çalışmalarına ara vermişti. Verilen aranın ardından TBMM’nin yeniden açılacağı tarih belli oldu. Buna göre, Meclis 16 Ocak 2024’te çalışmalarına başlayacak. Yeni yılda TBMM’nin gündeminde yer alacak maddeler ise merak konusu oldu. Hazırlıkları süren 8. yargı paketinin 2024’ün ilk günlerinde, Meclis gündeminde yer alması ön görülüyor. Öte yandan memur ve emekli maaş zamları da TBMM’de görüşülmesi beklenen konular arasında yer alıyor. 


Emeklinin gözü açıklanacak refah payında

TÜİK tarafından enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde 37,57 zam hakkı elde etmişti. Buna rağmen asgari ücret ve memur maaşlarındaki yüzde 49’luk artış göz önüne alındığında belirli bir fark ortaya çıkması ek artış ve refah payı konularını gündeme taşıdı. Bunun üzerine çalışmalara başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı düzenleme için hazırlıklarını tamamladı. Buna göre düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL’den 11 bin TL’ye çıkarılmasına yönelik formüllerin gündeme geldiği belirtildi. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşlarına yüzde 37,56’lık enflasyon farkına ek olarak 2023’ün ilk 9 aylık büyüme ortalaması olan yüzde 4,7 oranında ilave zam yapılması bekleniyor. Öncelikle belirlenecek iyileştirme formülünün bir yasa maddesi olarak Meclis’e sunulması gerekiyor. Son olarak Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla resmen uygulamaya girecek.

Ekonomi takviminde neler var? 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 15 Ocak Pazartesi günü Kümes Hayvancılığı Üretimi, Süt ve Süt Ürünleri Üretimi ve Ücretli Çalışan İstatistiklerini açıklayacak. Aynı gün içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Yönetim Bütçe Denge Tablosunu paylaşacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise Kayıtlı İşsiz İstatistiklerini duyuracak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Otoyol Envanteri ve Havalimanı İstatistiklerini açıklayacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Gösterge Niteliğindeki Merkez Bankası Kurlarını paylaşacak. 

TÜİK 16 Ocak Salı günü Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksini açıklayacak. Aynı gün içinde TCMB Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) İşlemleri, TCMB Analitik Bilanço ve Merkez Bankası Bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası İstatistiklerini paylaşacak.17 Ocak Çarşamba günü TCMB Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Kredi Borcu ve Konut Fiyat Endeksini duyuracak.

TCMB, 18 Ocak Perşembe günü Haftalık Para ve Banka İstatistikleri, Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi ve Menkul Kıymet İstatistiklerini açıklayacak. Aynı gün içinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Bankacılık Sektörü Bilanço Dışı İşlemler ve Diğer Tablolar ve Bankacılık Sektörü Mevduat Bilgilerini paylaşacak. 

TÜİK, 19 Ocak Cuma günü Konut Satış İstatistiklerini açıklayacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kurulan ve Kapanan Şirketleri paylaşacak. TCMB Gösterge Niteliğindeki Merkez Bankası Kurları ve Merkez Bankası Bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası İstatistiklerini duyuracak. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM