Perşembe, Eylül 19, 2024

Bakanlıktan BOPP film ithalatına soruşturma

Resmi Gazete

Ticaret Bakanlığı tarafından İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ 1 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.Tebliğde, yerli üreticiler Polibak Plastik Film Sanayi ve Ticaret A.Ş., Polinas Plastik Sanayii ve Ticaret A.Ş. ile Süperfilm Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan ve Polilux Plastik Film Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından desteklenen başvuruya istinaden Çin Halk Cumhuriyeti, Mısır Arap Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu menşeli 3920.20.21.00.19 gümrük tarife istatistik pozisyonu altında sınıflandırılan ‘Diğerleri’ eşya tanımlı çift yönlü gerdirilmiş polipropilen film (BOPP film) ürününe yönelik bir damping soruşturması açıldı.

Normal değerin tespiti için, ÇHC, Mısır ve Rusya’da geçerli iç piyasa fiyatlarına ulaşılamamış olup ithalatı en çok yapılan tip esasında oluşturulmuş normal değer hesaplamasına gidildi. Bu kapsamda, soruşturma konusu ürün için normal değer Türkiye’de benzer malın birim imalat maliyetine genel, idari ve satış giderleri ile finansman gideri ve makul bir kârın eklenmesiyle oluşturulmuş ve söz konusu değerin fabrika çıkış aşamasında olduğu kabul edildi.  İhraç fiyatının tespitinde Bakanlık istatistik veri tabanında yer alan ithalat beyannameleri bazında veriler kullanılarak soruşturma konusu ürünün başvuru konusu ülkelerden ithalatında oluşan ortalama ihraç fiyatı dikkate alınmıştır. Söz konusu ihraç fiyatından harici navlun ve sigorta bedelleri düşülerek anılan değerin fabrika çıkış aşamasında olduğu kabul edildi. Tespit edilen normal değer ile Türkiye’ye ihraç fiyatı mümkün olduğu ölçüde aynı ticari aşamada, diğer bir ifadeyle, fabrika çıkış aşamasında karşılaştırılmış olup başvuru konusu ürün için hesaplanan damping marjlarının ihmal edilebilir oranın üzerinde olduğu tespit edildi.

Yapılan inceleme sonucunda, damping soruşturması açılabilmesi için yeterli bilgi, belge ve delillerin bulunduğu anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunun kararı ile ÇHC, Mısır ve Rusya menşeli başvuru konusu ürüne yönelik olarak damping soruşturması açılmasına karar verildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM