Pazar, Mayıs 19, 2024

Fed politika faizini sabit bıraktı

ABD Merkez Bankası Fed, piyasalar tarafından merakla beklenen 2024 yılının ilk faiz kararını açıkladı. Buna göre, Fed beklentiler doğrultusunda politika faizinde değişikliğe gitmedi. Oy birliğiyle alınan karar sonucunda Fed politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı.

Yapılan açıklamada, politika faizine yönelik herhangi bir ayarlamayı değerlendirirken gelen verilerin, gelişen görünümün ve risk dengesinin dikkate alınacağı ifade edilerek, “Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye doğru indiğine dair daha fazla güven duyana kadar politika faizini düşürmenin uygun olacağını öngörmüyor” ifadelerine yer verildi. Öte yandan Para politikası metninden ‘enflasyon kontrol altına alınana kadar faiz artırımı olabileceği’ ifadesi çıkarıldı.

Açıklamada, “Ekonomik görünümün ‘belirsiz’ olduğu ve FOMC’nin enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam ettiği ifade edildi. Son göstergelerin ekonomik aktivitenin sağlam hızla genişlediğine işaret ettiği belirtilerek, “İstihdam kazanımları geçen yılın başından bu yana yavaşladı ancak güçlü kalmayı sürdürdü. Enflasyon geçtiğiniz yıl yumuşadı ancak yüksek kalmayı sürdürüyor” denildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM