Cuma, Kasım 22, 2024

“FED ve AB enflasyonu nasıl indirdiyse biz de öyle yapıyoruz”

Şimşek, “Küresel enflasyonun iniyor olması 2024’te ve 2025’te Amerikan Merkez Bankası’nın hem de Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentilerini artırmış durumda” dedi


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayiciler Odası (İSO) ocak ayı olağan toplantısına katıldı. Toplantıda küresel ekonomi, Türkiye’de uygulamaya konan yeni ekonomi programı ve beklentilere ilişkin konuşan Şimşek, “Dezenflasyon programının çerçevesi basit. Tekerleği yeniden keşfetme çabası yok. Uluslararası normlar nasılsa odur. Federal Rezerv Sistemi (FED) ve Avrupa Merkez Bankası (AB) enflasyonu nasıl indirdiyse biz de öyle yapıyoruz. Enflasyonun yerçekim gücüne karşı mücadele edeceğine inanmıyorum, düşecek. Bu program sabırla ve kararlılıkla uygulanacak. Siyasi sahipliği olan bir program, geçici bir heves değil” diye konuştu.


“Küresel olarak enflasyonun %8,1 düşmesi öngörülüyor”

Küresel ticarette başlaması beklenen canlanmaya dikkat çeken Şimşek, “2023’te küresel ticaret de aslında hemen hemen hiç büyümedi. Dolayısıyla bu yüzde 2-3 arası bir büyüme değerli olacak. Dezenflasyon, enflasyonda düşüş dünyada devam ediyor. Küresel olarak baktığınız zaman enflasyonun yüzde 8,1 düşmesi öngörülüyor. Enflasyon şoku küreselde 2020’de çok belirgin hale geldi ve biz şu an 3. yıldayız. IMF’nin yaptığı bir kapsamlı bir çalışma var, 56 ülkeye bakıldı, yaklaşık 100 tane şok incelendi. Dünyada enflasyonun bir program dahilinde, doğru tepki vererek şok öncesi düzeye dönmesi ortalama 3,4 yıl almış. Ortalama 3,4 yıl alıyor. Daha fazla süren şoklar var, daha az süren şoklar var. Küresel enflasyonun iniyor olması 2024’te ve 2025’te Amerikan Merkez Bankası’nın hem de Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentilerini artırmış durumda. Küresel ticarette korumacı politikalar yeni değil, küresel finansal kriz sonrasında yoğunlaştı ve sadece mal ticaretiyle sınırlı değil” ifadelerini kullandı.


“Fiyat istikrarı bu programın önceliği”

Ana hedefin fiyat istikrarı olduğunu vurgulayan Şimşek, “Çünkü fiyat istikrarının olmadığı bir yerde öngörülebilirlikten bahsedemezsiniz, makro finansal istikrardan bahsedemezsiniz. Fiyat istikrarı bu programın özüdür, önceliğidir. Çünkü fiyat istikrarını sağlayamazsak sizin arzuladığınız tarzda nitelikli, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayi asla olmaz. Sadece illüzyon olur, geçici dönemsel kazanımlar olur. Kalıcı, sürdürülebilir yüksek büyümenin bir tane ön koşulu var, o da fiyat istikrarıdır.” ifadelerini kullandı.


“Dezenflasyonu desteklemek için bütçe açığını sınırlamaya devam edeceğiz”

Küreseldeki finansman modellerini incelediklerini anlatan ve bununla ilgili bilgi veren Şimşek, Türkiye’de finansman kaynağının tamamen bankacılık sektörü olduğuna dikkati çeken Şimşek, “Bunu değiştirmenin bir tek ön koşulu var, kalıcı bir şekilde enflasyon düşük tek haneye indirilecek. Dolayısıyla finansman konusunda sorunların köklü çözümünü istiyorsanız kalıcı çözüm fiyat istikrarında” dedi. Şimşek, mali disiplinin gerekliliğini vurgulayarak fiyat istikrarını sağlamak için bütçe dengesinin, bütçe açıklarının makul bir düzeyde tutulması gerektiğini söyledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM