Cumartesi, Nisan 27, 2024

TÜRKSAT 6/A uydusunun fırlatılması için geri sayım başladı

Ege Üniversitesi’nde düzenlenen Gençler Buluşması’nda konuşan Kacır, “Kendi haberleşme uydularımızı üretebilen 10 ülkeden biri olacağız” dedi


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Ege Üniversitesi’nde düzenlenen Gençler Buluşması’nda öğrenci ve akademisyenlerle bir araya geldi. Programda konuşan Kacır, “Türkiye’nin en büyük gücü, en büyük kuvvet çarpanı, genç ve dinamik nüfusu. Dünyadaki teknolojik dönüşüme, gençlerin kurduğu ekipler imza atıyor. TEKNOFEST kuşağıdır. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında üç büyük şehrimizde üç TEKNOFEST düzenledik. Özellikle uydu geliştirmede 20 yılda önemli gelişim kat ettik. Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde de TÜRKSAT 6/A uydusu uzaya gönderilecek. Kendi haberleşme uydularımızı üretebilen 10 ülkeden biri olacağız” diye konuştu.


“Bilim insanlarının ufkunu uzaya taşıdık”

Türkiye’nin Uzay Bilim Misyonunu anlatan Kacır, “Milli Uzay Programımızın önemli projelerinden birisi de insanlı ilk uzay bilim misyonumuzu gerçekleştirmekti. Bilim insanlarımızın ufkunu uzaya taşımayı hedefledik. Bizim bilim insanlarımızın, bizim astronotumuzun gerçekleştirdiği bilim misyonuyla bu çalışmaları yapmalarını istedik.  Dünyayla yarışıp, dünyanın önüne geçmelerini amaçladık. Üzerinde ay yıldızlı bayrağımızı taşıyan vatandaşımız, uzaya yükseldi ve Türk gençliğinin hayallerini ufkun ötesine taşıdı. Bu bir ilk ancak son olmayacak. Türkiye, uzay misyonlarına devam edecek. Siz bilim insanlarımızın emeği ile nice güzel işe hep birlikte imza atacağız” dedi. Ege Üniversitesi TEKNOPARK’ını büyütüp daha kapsamlı hale getireceklerini söyleyen Kacır, ayrıca yeni bir kültür merkezinin inşa edileceğini dile getirdi.

Kacır, İzmir Kalkınma Ajansı eliyle hayata geçirilen projelerle yerel kalkınmayı desteklediklerini de belirterek, “Şehrimizde kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın toplam 671 projesine bugüne dek 4,7 milyar TL kalkınma desteği sağladık” dedi.


Gezeravcı: 36 bin vatandaşımız astronot olmak için başvurdu

Astronot olma yolculuğunu anlatan Alper Gezeravcı, “Astronot seçim sürecinde 27 ülkeden 22 bin başvuru oldu. Ülkemizde yürütülen başvuru sürecinde ise 36 bin vatandaşımız başvuru yaptı. 193 ülke arasında insanını uzaya taşıyabilmiş ve uzayda bilim misyonu yürütebilmiş 22’nci ülke olduk” dedi. Ege Üniversitesi akademisyenlerinin öncülük ettiği ‘EXTREMOPHYTE’ deneyinden bahseden Gezeravcı, “Deneyimiz, NASA’daki çalışmalarımız esansında deneyi inceleyen bilim insanlarının da oldukça ilgisini çekti. İleride uzay ortamındaki yaşam döngüsüne alternatif yaratabilecek önemli bir deneye imza atıldı. Deneyimizin nihai sonuçları çalışmaların ardından Mayıs-Haziran ayı gibi ortaya çıkmış olacak.  Biz, bilimin olduğu her yerde olmak zorundayız” dedi.


Prof. Dr. Budak: Türkiye Yüzyılı’nı Türk bilim yüzyılı yapacağız

Ege Üniversitesi’nin güçlü bir Ar-Ge ve inovasyon altyapısı ile bilim üretme ekosistemine sahip olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak,  “Ege Üniversitesi olarak ülkemize örnek olan bilim ve teknoloji öncelikli ekosistemimizi daha da güçlendirip, bilim ve teknolojide en ileri seviyeyi yakalamak, ‘Türkiye Yüzyıl’ını Türk bilim yüzyılı yapmak için daha çok çalışacağız” dedi.


Dağ: Savunma sanayinde yerlilik oranları %80’lere ulaştı

Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ ise, Türkiye’nin son dönemdeki başarılarından bahsederek, “Ülkemizde son dönemlerde yakaladığımız kuvvetli ivme ile savunma sanayinde yerlilik oranlarımız yüzde 20’lerden, yüzde 80’lere ulaştı. Yine bu sayede, Türkiye’nin imalat sanayinde orta ve yüksek teknoloji ürün ihracatı 2023 yılında 97,2 milyar dolara ulaştı. ‘Bugün Türkiye, ‘İlk’lere ve ‘En’lere imza atabiliyorsa, TEKNOFEST’te milyonlarca gencini fikirleri ve eserleriyle ağırlayabiliyorsa, İMECE’yi uzaya fırlatabiliyorsa, ilk astronotunu uzaya gönderebiliyorsa ve dünyanın 175 ülkesine 230 çeşit savunma sanayi ürünü satarak, 5,5 milyar dolarlık ihracat yapabiliyorsa, hem son 21 yılda atılan kararlı ve istikrarlı adımların hem de sizler gibi gönlü ve zihni güçlü gençlerin sayesinde oldu” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM