Cumartesi, Nisan 27, 2024

“Bütüncül bir su stratejisi hayata geçirilmeli”

SNF Su Sistemleri sponsorluğunda gerçekleştirilen Çalıştay’da pamuk üretiminde su kullanımı tüm yönleri ile ele alındı 

İklim Krizinde Pamuk Tarımında Sürdürülebilir Su Yönetimi Çalıştayı, Canbel Tarım ve Tariş Pamuk iş birliği ile Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde düzenlendi. SNF Su Sistemleri sponsorluğunda gerçekleştirilen Çalıştay ’da pamuk üretiminde su kullanımı tüm yönleri ile ele alındı. Üreticinin doğru finansman kaynağına ulaşmasının zorlukları yanında, tarımsal faaliyetler için gerekli doğru bilgiye ulaşmakta zorlandığının da konuşulduğu Çalıştay ‘da, Ulusal Pamuk Konseyi, İzmir Ticaret Borsası, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, GEMA Vakfı, tekstil ve çırçır firması temsilcileri ile sektörün tüm paydaşları yer aldı.   Kısa bir süre sonra su fakiri olacak Türkiye’de vahşi sulamadan vazgeçilmesi gerektiğinin vurgulandığı Çalıştay ‘da bu konuda bütüncül bir su stratejisinin hayata geçirilmesinin şart olduğu dile getirildi. 

Çalıştayda Su Kaynaklarının Güncel Durumu ve Geleceği, Sürdürülebilir Su Yönetimi Paneli Ekolojik Tarım Organizasyonu Dernek Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy moderatörlüğünde yapıldı. Aksoy, tarımda özellikle pamukta su kullanımını tüm yönleri ile ele alacaklarını söyledi. 


“Kapalı sistem damla sulama yöntemine geçilmeli”

Küresel iklim krizini yaşadıklarını dile getiren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerafettin Aşık, bu konuda hamaset yapmak yerine artık icraata geçilmesi gerektiğini söyledi. Kuraklık yaşadıklarını dile getiren Aşık, “Yağış azaldı. Yeraltı suları çekildi. Tarımsal kuraklık yaşıyoruz. Ama üreticiler alışkanlıklarından vazgeçmiyor. Tarımsal üretimin suyun yüzde 70’ini kullanıyor. Arıtılmış atık suyu da kullanmamız gerekiyor artık. Vahşi sulama yerine kapalı sistem damla sulama yöntemine geçilmesi gerekiyor. Kaybedecek hiç zamanımız yok” diye konuştu.

Gema Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu da küresel iklim krizine rağmen ülke olarak su planlamasının henüz olmadığını söyledi. DSİ’ye bu konuda çok büyük görevler düştüğüne işaret eden Kilimcigöldelioğlu, bu konuda harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti. 


Teknoloji ile su kullanımı azalıyor

SNF Türkiye Tarım Birimi Bölge Müdürü Veli Özdemir ise su tüketiminin azaltılması için çok farklı tekniklerin kullanılması gerektiğini vurguladı. Tuzluluk gidericilerin kullanılmasının şart olduğunu belirten Özdemir, toprak düzenleyicilerin de su kullanımını önemli oranda azalttığını anlattı. 

Pamuk üreticisi Recai Önal, Menemen Ovası’nda sulamanın yüzde 82 oranında açık sistemle yapıldığına işaret ederek, kesinlikle kapalı sistem sulama sisteminin kurulması gerektiğini açıkladı. Önal ”Yasal sorunların çözülmesi gerekiyor. Konuyla ilgili tüm kanunlar yeniden düzenlenmeli. Saldım mevlam sulama yöntemleri ile bir yere varmamız mümkün değil. Konunun tüm taraflarının bir araya gelerek su konusunda gerekli adımları atması gerekiyor. Aksi takdirde çok büyük sorunlar bizleri bekliyor” dedi. 


Gençler aç ve susuz kalacak

Çalıştay ‘da düzenlenen Teknoloji ve Finansmanı Konusunda Gelişmeler başlıklı ikinci panelin moderatetörlüğünü de Gıda ve Tarım Yazarı Ziraat Mühendisi Bilge Keykubat yaptı. Gençlerin gelecekte aç ve susuz kalacağını dile getiren Keykubat, gençlerin bu konuda talep etmesi ve hayatımızın her alanında bunun içselleştirilmesi gerektiğini kaydetti.  

İş Bankası Denizli Tarım Bölge Müdür Yardımcısı Eser Varlı ise banka olarak tarımı stratejik sektör olarak kabul ettiklerini ve 56 tarım ihtisas şubesi oluşturduklarını vurguladı. Tarımda verimliliğin artırılması yönündeki yatırımları finanse ettiklerini anlatan Varlı, “Çiftçilere tarım danışmanlığı veriyoruz. Hem finans ihtiyacını karşılıyoruz hem de üretimdeki sorunları için destek veriyoruz. Uzmanlar çiftçilerimizi bilgilendirmek için tarım sohbetleri yapıyoruz. Salma sulamadan basınçlı sulamaya geçmeyi desteklemek için basınçlı sulama kredilerimiz var. Proje finansmanına uygun olarak düşük faizli kredilendirme olanağımız bulunuyor. Çiftçilerimize imece kart kullandırıyoruz. Verdiğimiz desteklerle tarımda verimliliğin artmasına katkıda bulunuyoruz” sözlerine yer verdi.


Su için hep birlikte çalışmalıyız

Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç Türkiye’nin halen kişi başına düşen 1313 metreküp su miktarı ile ile riskli ülkeler gurubunda olduğunu, 2030 yılına kadar su fakiri ülke olacaklarını söyledi. Evde, sanayide ve tarımda su tasarrufu yapılması gerektiğine işaret eden Kılıç, “İklim krizi ile karşı karşıyayız. Biz Bakanlık olarak 2010 yılından bu yana çalışıyoruz. Planlar, şuralar, çalıştaylar yaptık. Eylem planları oluşturduk. Ama bugüne kadar istenilen seviyeye gelemedik. Su yaşamın varlık nedeni o nedenle hepimiz bir araya gelerek, bu konuda çalışmalar yapmalıyız” ifadelerine yer verdi. 


Özel sensörlerle sulamada %80 tasarruf

Smart Moles Genel Müdürü Zir. Y. Mühendisi A. Ömer Yuluğ ise ürettikleri teknolojik ürünlerle daha az su ve tarımsal girdi kullanımı gerçekleştirdiklerini söyledi.  Su krizinin kapımızda olduğunu dile getiren Yuluğ, “Suyumuzun yüzde 74”ünü tarımsal üretimde kullanıyoruz.  Suyun verimli kullanımı bu alanda çok önemli. Biz özel sensörler ürettik. Sulama suyunun etkili kök bölgesine ulaşmasını bu sensörlerle yönetiyoruz. Suyun nereye gittiğini görüyoruz. Bu sistemle çok büyük bahçelerde yüzde 80”e yakın su ve gübre tasarrufu sağlanıyor. Bu teknolojileri tarımda daha çok uygular isek su krizi ile baş edebiliriz” dedi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM