Cuma, Eylül 20, 2024

Turizmcilere 9 günlük bayram tatili dopingi 

Bayram tatili için yüzde 80 oranında doluluk beklediklerini belirten Girgin, önümüzdeki haftada rezervasyonların başlayacağını aktardı 

BERFİN DURMAZ

Ramazan Bayram tatili, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 9 gün olarak belirlendi. Tatilin resmi olarak 9 güne çıkmasıyla birlikte turizm sektöründe hareketlilik arttı. Önümüzdeki haftadan itibaren rezervasyonların başlayacağını söyleyen Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Bodrum Temsilcisi ve Bodrum Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, “Bayram tatilinde yüzde 80 oranında doluluk olacağını bekliyoruz. Artık insanlar hem bu seçim atmosferinden hem de bu ekonomik hareketlilikten sıkılmış durumdalar. Öncelikli olarak bunları aşmaya çalışmak için bir rahatlama sürecine girecekler. Şu an da iyi bir şekilde seyreden rezervasyon akışları var” dedi.


“Devamlılık arz eden bir seyir var”

Türkiye’nin resort turizminde çok iyi bir noktada olduğunu ve tercih edilen ülke olduğumuzu aktaran Girgin, “Hizmetimiz de iyi olduğu sürece, fiyatlarımız da buna yakışır olduğu sürece hiçbir sıkıntı olmayacak gibi duruyor. Geçen sene 2023’te güzel bir rekor kırıldı. Bakanlığın 2024 yılı için verdiği 60 milyon turist ve 60 milyar dolar hedefini gerçekleştirmemiz mümkün.  Dalgalı bir seyir yok, devamlılık arz eden bir seyir var. Ama tabii ki önümüzde şu anda kritik bir seçim atmosferi var. Şu ana kadar bir sıkıntı olmadan devam ediyor. Bu da piyasaya olumlu yansıyor. Çünkü turizm huzurun olduğu yerde var oluyor. İnsanlar huzuru varsa, ortam sakinse daha çok tatil yapmayı tercih ediyorlar” diye konuştu.


“Bu sene İngilizlerin ciddi bir talebi var”

Turizmin yurt dışı pazarını harekete geçirdiğini belirten Girgin, “Rusya’yla olan ödeme problemlerinde de iyileşmeler olduğunu görüyoruz. Rusya’yla bir önceki yıla göre daha iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum. Bu da artı bir durum sağlayacak. Özellikle 2024 yaz sezonunda Alman ve İngiliz pazarından talep alıyoruz.  Pandemi döneminde İngilizler kapalı kaldı. Bu sene İngilizlerin ciddi bir talebi var. Bunun yanı sıra Ruslar, Antalya bölgesini tercih ediyorlar. Antalya’ya ciddi bir turist gidiyor. Geçen sezon yaklaşık 15 milyon civarı bir turist ağırlandı. Bu senede Antalya’nın güzel bir turist ağırlayacak. İstanbul’da da ciddi bir hareketlilik olacak. Bodrum’da ciddi bir talep görüyor. Dalaman bölgesi, yani Muğla bölgesi Türkiye’de şu anda 3’üncü bölge. İlk üçte İstanbul, Antalya ve Bodrum var. Gelir ve doluluk noktasında Dalaman bölgesi ve Didim yer alıyor” dedi.


“Vatandaşlar erken rezervasyonları kaçırmamalı”

Maliyetlerdeki yüksek oranların fiyatları etkilediğini ifade eden Girgin, “Çok çeşitli fiyatlar var. Gecelik 10 bin ,5 bin TL’ye fiyat varken 50 bin TL’ye de var. Birçok bütçeye uygun fiyatlamalar var. Fakat burada dikkat edilmesi gereken konulardan biri dövizdeki  ve  ekonomideki hareketlilik. Her şeyin fiyatı artarken turizm sektörünün yerinde kalıyor olması çok olağan değil” dedi. Geçen sene yapılmış olan fiyat artışlarının sektöre de olumsuz yansıdığını belirten Girgin, “Sektör, pahalı bir fiyatlama yapınca talebin düştüğünü gördü. O yüzden sektör bu sene biraz daha doğru fiyatlamalar yapıyor. Daha doğru erken rezervasyon fiyatları kullanıyor ve daha doğru fiyat politikası izliyor. Vatandaş erken rezervasyon fırsatlarını doğru değerlendirirlerse avantajlı bir fiyat yakalayabilirler. Türk tüketiciye, erken rezervasyon fiyatlarını kaçırmaması gerektiğini belirtiyoruz” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM