Cumartesi, Nisan 27, 2024

Mavi Kıta  

39 ay önce başladı öyküsü “İzmir’in deniz gazetesi” mottosuyla ve ibaresiyle yayın hayatına başlayan Mavi Kıta’nın.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ bünyesinde yayınlanan gazeteyi sıfırdan kurmak, konseptini oluşturmak, adına, ebadına, periyoduna karar vermek başlıbaşına renkli bir serüvendi.  

Üç ayda bir ve tabldoit boyda 24 sayfa olarak Mavi Kıta adıyla yayınlamaya karar verdiğimiz gazete fikri İZDENİZ YK Başkanı Hakan Erşen’den çıktı. Genel Müdür Ümit Yılmaz destek verdi. İZDENİZ YK Üyesi olarak bildik bir alandaki gelişme için elimi taşın altına koymak da bendeniz için farz oldu. Şirket bünyesindeki Halkla ilişkiler ekibimize güvendim. Hiç yayıncılık ve gazete deneyimleri olmamalarına karşın işin içinde gelişeceklerini düşündüm. Nitekim öyle de oldu; ekibin başındaki Gözde ile Aleyna, Mert ve sonra İsmail giderek gazeteden keyif almaya başladılar. Sadece sayfa  tasarımının gerçekleşme ve baskı öncesi hazırlık hizmetini dışarıdan aldık.  

×××

İlk sayıyı elimize aldığımızdaki heyecanı dün gibi hatırlıyorum. 13. sayımızı bir espri ile 12+1 Ocak-Şubat-Mart 2024 sayısı olarak Mart’ın 10’unda bütün İzmir’e dağıttık. Dağıtımı da kendimiz yapıyoruz.  30 bin basılan ve ücretsiz dağıtılan Mavi Kıta’ya iskelelerin yanında metro, tramvay ve otobüslerde, kültür merkezlerinde, İzmir Marina’da, muhtarlıklar ve yerel hizmet şube müdürlüklerinde ulaşılabiliyor. Ayrıca dijitalde de okunabiliyor. 

39 ayda kesintisiz ve düzenli olarak 13 sayıyı yanımızda profesyonel gazeteci olmadan yayınlamanın ve İzmir’e armağan etmenin gururunu yaşıyoruz. Mavi Kıta, İzmir Büyükşehir’in ikinci yayını. İlk yayın olan merkez yayın denebilecek dergi 5 yılda 11 sayı basıldı. Üçüncü yayın 14 şirketin ortak dergisi ve o da 3 yılda 11 sayı basıldı. İlk yayın çok sayıda gazetecinin çalıştığı Büyükşehir’in basın birimince hazırlanıyor. Üçüncü yayın için de iki deneyimli profesyonel gazeteci çalışıyor. Bu istatistikler Mavi Kıta’nın farkını ortaya koymaya yetiyor. İZDENİZ halkla ilişkiler ekibine, katkısı olan şirket mensuplarına bu farkı oluşmasındaki rolleri için teşekkür ediyorum. Bir editör için bundan mutluluk duyuyorum. 31 Mart seçimlerinde CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay seçilecek gözüküyor. Müstakbel başkan Mavi Kıta’nın yayınının devamını uygun görürse İzmir’in deniz gazetesi macerasını sürdürmeye, İzmirlilerle buluşmaya devam edecek. 

Bu arada, 3 yılın 12 sayısını bizim Gözde nefis şekilde cilt haline getirtti. Birisini gazete için bizi yüreklendirip destekleyen Başkan Soyer’e takdim ettik. Birisini de seçim sonrasında müstakbel başkan Tugay’a takdim edeceğiz. 

×××

Mavi Kıta’da özgün köşe yazıları, röportajlar, haberler, deniz kitabı tanıtımları yer aldı. Süreyya Üzmez ve Gökhan Karakaş gibi ünlü deniz yazarları sürekli köşe yazdı. Cumhuriyet Ege’de başlayıp 6 ay sürdürdüğüm “Bir İki Kelime Bir İki Cümle” Mavi Kıta’nın sayfalarında sürdü. Hakan Erşen ve Mehmet Tunç’un kişisel kariyerine Mavi Kıta ile köşe yazarlığı eklendi. Başyazıları Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kaleme aldı. Gazete, her ne kadar da bir belediye iştirakinin sahipliği ve yönetiminde yayınlansa da kuru bir belediye bülteni havasında olmadı. Hatta ilk defa reklam bile almayı başardı. 

Mavi Kıta, İzmir’in deniz kültürüne, İzmir Büyükşehir ve İZDENİZ’in özellikle Körfezdeki çalışmalarına, etkinliklerine, deniz ulaşımına görünürlük ve bilinirlik açısından bir nebze katkıda bulunduysa ne mutlu bize. Mavi Kıta’ya yüksek bir ilgi gösteren okurlara, İzmirlilere de çok teşekkürler…

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar