Pazar, Mayıs 19, 2024

Pamukta talep arzın gerisinde kaldı

Uçak, Türkiye’nin yurt dışında Bangladeş ve Pakistan gibi ülkelerle rekabet edebilme noktasından uzaklaştığını söyledi

GÜLCİHAN ALTINKAYA

Girdi maliyetlerindeki artış ve döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar, Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinin başında gelen pamukta üretimi zorlaştırıyor. Öte yandan dünya genelinde pamuk borsasında yaşanan keskin düşüşler talebin azalmasına neden oluyor. Pamuğun bir kilogramlık maliyetinin yeni yıl itibariyle 26 TL olduğunu belirten İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, dünyada ve özellikle kendi Türkiye’de pamukta talebin artan işçilik maliyetleriyle birlikte azaldığını söyledi. Türkiye’nin yurt dışında özellikle Uzak Doğu’daki Bangladeş, Pakistan gibi ülkelerle rekabet edebilme noktasından uzaklaştığını aktaran Uçak, “Fabrikaların kapasite kullanım oranları da buna paralel düşmüştü. Böyle olunca ham maddeye olan talep de düşüyor” dedi.


Pamuk fiyatlarında düşüş


“Desteklemeler amaca hizmet etmiyor”

Pamuk üreticisini destekleme noktasında son üç yıldır prim sisteminde artış yapılmadığına dikkat çeken Uçak, “Ülkede bir yılda dolar eğer yüzde 60 yükseliyor ama üreticiye verilen pirim geçen yıllara göre aynı kalıyorsa aslında üretici yüzde 60 daha az desteklenmiş oluyor. Akaryakıttan zirai mücadelede kullanılan ilaçlara kadar girdi maliyetleri döviz cinsinden hesaplanıyor. Yani bu döviz girdileriyle ilgili yapılan bir yatırımın da TL olarak destekleniyor olması demek oluyor. Son yıllarda yaşadığımız ekonomik krizin aslında bizi getirdiği nokta bu. Dolar yılda yüzde 10 yükseliyor olsa şu anda bunu konuşmuyor olacaktık. Ama eğer kur yüzde 50-60 değişiyorsa, verilen primin geçen birkaç yılla aynı olması, desteklemelerin amaca hizmet etmediğini gösterir” ifadelerinde bulundu.

Türkiye’de hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracata yön verdiğini belirten Uçak, “Sanayicilerin de gerekirse işletme sermayesini faizli kredi vermek yerine, üretilmiş olan yerli ürünün devlet tarafından sübvanse edilmesi gibi yenilikçi ve alternatif çözüm noktalarını ortaya koyması gerekiyor. Çünkü sektör her geçen gün kan kaybediyor. İnsanlar üretmektense kenarda seyretmeye doğru gidiyor” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM