Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“Türkiye, bilişim sektörüne daha fazla eğilmeli”

Ülkeler bazında en çok Avrupa patent başvurusunun yüzde 24,2 oranında ABD’den geldiği sonuçlara göre ABD’yi yüzde 12,5 ile Almanya, yüzde 10,8 ile Japonya, yüzde 10,4 ile Çin takip etti

Avrupa Patent Ofisi’nin (European Patent Office-EPO) her yıl düzenli olarak açıkladığı Patent Endeksi’nin 2023 sonuçları açıklandı. 2022 yılına göre yüzde 2,9’luk artışla toplam 199 bin 275 rekor sayıda başvurunun kayda geçtiği 2023 yılı verilerinde, Avrupa Patent Ofisi üyesi 39 ülkenin, başvuruların yüzde 43’ünü gerçekleştirdiği görüldü. Başvurularda itici güçler değişmedi. Avrupalı kuruluşların patent başvuruları ise yüzde 1,8 oranda arttı. EPO verilerini değerlendiren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz;verilerin büyük ölçüde sürpriz olmadığını, dijital iletişim, medikal ve sağlık sektörlerinin başvuruların zirvesinde yer almasının küresel değişimle paralel olduğunu belirtti. Yamankaradeniz, “Dijital sektörlerin peşinden tıbbi sektörlerin gelmesini de doğal karşılıyoruz, zira yapay zekâ ve teknolojinin sağlık alanına girmesi, bu sektörü de bir basamak yukarı çıkardı. Türkiye bundan böyle bilişim sektörüne daha fazla eğilmeli, tüm planlamalarını buna göre yapmalıdır. Hedefli ilerlersek bugün Uzak Doğu’nun aldığı yerini biz alabiliriz” diye konuştu.


“Bu verilerden çıkaracağımız ders, teknoloji yoğun katma değerli üretim”

Yamankaradeniz; “Bu sonuçlar bizim yıllardır dile getirdiğimiz ‘teknoloji yoğun katma değerli üretim’ kavramının ne derece önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yapay zekâ ve benzeri teknolojilerin birçok sektörün de ana konusu olmaya başladığını göz önünde bulundurursak, EPO 2023 verileri Türkiye’nin hangi alana yoğunlaşması gerektiğinin çok net göstergesi” dedi.


Avrupa patent başvurusunun yüzde 24,2’si ABD’den

Ülkeler bazında en çok Avrupa patent başvurusunun yüzde 24,2 oranında ABD’den geldiği sonuçlara göre ABD’yi yüzde 12,5 ile Almanya, yüzde 10,8 ile Japonya, yüzde 10,4 ile Çin ve yüzde 6,3 ile Güney Kore takip etti. Bu durum, Uzak Doğu ülkelerinin Avrupa patent başvurularında toplamda yüzde 27,5’lik güçlü payını gözler önüne seriyor. Güney Kore’nin başvuru sayısının oransal karşılığının 2022 yılına göre yüzde 21,0 oranında, Çin’in ise yüzde 8,8 oranında artması, başvurularda Uzak Doğu etkisini kanıtlar nitelikte.

Başvuruların yüzde 69’u büyük şirketler, yüzde 23’ü KOBİ’ler/bireyler ve yüzde 8’i üniversiteler tarafından gerçekleşti. 2023 yılında 105 bine yakın patent tescili verildi. İlk on şirketten 4’ü Avrupalı Philips, BASF, Siemens ve Ericsson olurken; 2023 yılında en çok başvuru yapan ilk 3 şirket ise sırasıyla Huawei, Samsung Electronics ve LG Electronics olarak kayda geçti.


En çok başvuru dijital iletişim sektörü

2023 Patent Endeksi verilerinin sektörel bazda lideri yüzde 8,6’lık artışla 17 bin 749 başvurunun yapıldığı dijital iletişim sektörü oldu. Tıbbi teknoloji bir önceki yıla göre yüzde 1,3 artış ve toplam 15.985 başvuruyla ikinci sırayı alırken, bilgisayar teknolojileri bir önceki yıla göre yüzde 1,2 artış ve 15.746 başvuruyla üçüncü sırayı aldı. Listede 9.273 başvuru ile yedinci ve 8.367 başvuru ile sekizinci sırayı alan ilaç ve biyoteknoloji sektörleri ise, sağlık teknolojisi alanındaki gelişmeyi gözler önüne serdi. Biyoteknoloji uygulamaları yüzde 5,9 büyüme ile dikkat çekerken, pil inovasyonunun etkisiyle elektrikli makineler, cihazlar ve enerji sektörlerindeki yüzde 12,2’lik artış da göze çarpan veriler oldu. 


Kadın mucit sayısı %23 arttı

2023 Patent Endeksi verilerinde dikkat çeken bir başka nokta ise kadın mucitlerin sayısındaki artış oldu. Kadın buluşçuların oranı yüzde 23’e yükselirken, en az bir kadın mucidin bulunduğu başvuruların oranı yüzde 27 olarak gerçekleşti. Başvuru yapan ülkelerden İspanya, yüzde 46 ile en az bir kadın mucidin bulunduğu başvurular listesinde zirveye yerleşti. İspanya’yı yüzde 33 ile Fransa ve yüzde 32 ile Belçika takip etti. Sektörlerde ise en az bir kadın mucidin bulunduğu başvurularda zirve yüzde 50 ile kimya sektörüne ait. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM