Çarşamba, Haziran 26, 2024

Rekabet Kurumu, Apple’a yönelik soruşturma başlattı

Rekabet Kurumu tarafından yürütülen Mobil Ekosistemler Sektör İncelemesi kapsamında, Apple’ın uygulama geliştiricileri ile yaptığı sözleşmeler ve Uygulama İnceleme Yönergesi incelendi. Bu inceleme sonucunda, Apple’ın App Store’da yer alan uygulama geliştiricilere ödeme sistemleri konusunda çeşitli kısıtlamalar getirdiği yönünde şüpheler ortaya çıktı.

Apple’ın, uygulama geliştiricilerin kullanıcıları uygulama dışındaki ödeme kanalları hakkında bilgilendirmesini engellediği tespit edildi. Bu engel nedeniyle tüketicilerin alternatif ödeme kanallarının varlığından ve fiyat farklılıklarından haberdar olamadığı ve dolayısıyla daha iyi seçeneklere erişiminin kısıtlanıp kısıtlanmadığının da incelenmesi gerektiği bildirildi.

Rekabet Kurumu, Apple’ın kendi ödeme sistemini zorunlu tutarak uygulama geliştiricilerin seçim özgürlüğünü ortadan kaldırıp kaldırmadığını ve diğer ödeme sistemlerinin Apple ekosistemine girişini engelleyip engellemediğini de araştırma kapsamına alacak.

Bu kapsamda, Rekabet Kurulu 21 Mayıs 2024 tarihli kararıyla, Apple Inc. ve Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketi hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma, Apple’ın App Store’da alternatif ödeme sistemlerini kullanmama ve mobil uygulama geliştiricilere yönlendirme karşıtı hükümler uygulamak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak yürütülecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM