Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri belli oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada; 2024 yılı bitkisel üretimine yönelik TÜİK 1. tahmin verileri açıklandı. Tahminler doğrultusunda; hububat grubunda geçen yıla göre ortalama yüzde 5,4 azalış beklendiği bildirildi. Buğday üretiminin ise geçen yıla göre yüzde 4,5 azalışla 21 milyon ton olması beklendiği ifade edildi. Hububat hasadının ise ülke genelinde yaklaşık yüzde 5 seviyelerinde olduğu belirtildi.
2024 yılı fiyat listesi
2024 mahsulü hububat alım fiyatları ton başına; makarnalık buğdayda 10 bin TL, ekmeklik buğdayda, 9 bin 250 TL, Arpada, 7 bin 250 TL, olarak belirlendi. Ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere ise buğday için ton başına bin 750 TL’ye kadar, arpa için ton başına 750 TL’ye kadar fark ödemesi desteği verilecek.
Bakanlık tarafından verilecek fark ödemesi desteği ile birlikte üreticilerin eline ton başına; makarnalık buğdayda 11 bin 750 TL, ekmeklik buğdayda 11 bin TL, arpada 8 bin TL ödeme yapılacak.
Öte yandan Bakanlık üreticilere ilave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği vermeye devam edecek. Ayrıca ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacak.
Hasat dönemi için tedbirler alındı
Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilerin hasat döneminde arz yoğunluğu kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek ve ihracat için gerekli hammadde tedariğinin yurt içi üretimden karşıma aynı zamanda üretici aleyhine istikrarı sağmak amacıyla Ticaret Bakanlığı ile birlikte dış ticaret tedbirlerinin alınmasın karar verdi. Alınan tedbirler doğrultusunda; 2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan ve yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakıldı. Ekmeklik/Makarnalık buğday ve arpa ile bunların kırıkları dahil ihracatı kontrollü olarak serbest bırakıldı. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı 21 Haziran 2024’ten geçerli olmak üzere 15 Ekim 2024 tarihine kadar durduruldu. Bu tarihte oluşacak piyasa şartlarına göre anılan durdurma işlemi daha ileri bir tarihe de ertelenebilecek.