Salı, Temmuz 2, 2024

Avrupa’da aşırı sağ yükselişte, Fransa erken seçime gidiyor

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonuçlandı. Kesin olmayan sonuçlara göre Avrupa Halk Partisi (EPP) parlamentoda 185 koltuk ile çoğunluğu elde ederken, Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D) 137 koltuk ile ikinci sırayı aldı. Renew Europe ise 80 koltuk ile onu takip etti. Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi (ECR) ise dördüncü parti olarak parlamentoda yerini aldı.

6-9 Haziran tarihlerinde 27 AB üyesi ülkede düzenlenen parlamento seçimleri sonucunda Avrupa’da aşırı sağın yükselişi Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde büyük etki yaratırken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkesinde parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı.

Fransa’da Marine Le Pen’in sağ popülist partisi Rassemblement National (RN) oyların yaklaşık yüzde 32’sini alırken Macron’un Rönesans partisinin oy oranları ise yaklaşık yüzde 15’te kaldı.

Sonuçların Avrupa’yı savunan partiler için iyi olmadığı yönünde açıklama yapan Macron, 30 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gidileceğini açıkladı.

Le Pen ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Fransa’da birinci biziz. Bizi Avrupa seçimlerinin çok ilerisine taşıyan milyonlarca Fransız’a teşekkür ederiz! Dünkü zafer yenilerini gerektiriyor. 30 Haziran ve 7 Temmuz’da oy verin ve iktidarı ele alın!” ifadelerine yer verdi.


Belçika Başbakanı De Croo istifa etti

Belçika Başbakanı Alexander De Croo da parlamento seçimleri sonrasında istifa ettiğini duyurdu. De Croo, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kral istifamı kabul etti. Hükümet güncel işleri yönetecek ve yetki devrini hazırlayacak. Seçmenlerimize ve aktivistlerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Seçim sonucu hayal kırıklığıdır. Bunun sorumluluğunu alıyorum” dedi.

Avrupa Halk Partisi Başkanı Manfred Weber ise “Avrupa Halk Partisi yine Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu. Seçimleri kazandık. Demokratik merkez partiler arasında sandalye sayısını artıran tek parti biziz” açıklamalarında bulundu.

Weber aynı zamanda, “Avrupa’yı doğru yolda tuttuğumuz ve insanları ilgilendiren meselelerin yanında yer aldığımız için insanların güvenini kazandık. Trafik ışığı koalisyonunun (Ampelkoalition: Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti) ne Berlin’de ne de Brüksel’de acil sorulara verecek bir cevabı yok” dedi.

Almanya’da parlamento seçimlerini yüzde 30 oy ile muhafazakâr Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) kazandı. CDU-CSU parlamentoda 29 koltuk elde ederken, Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) 15 koltuk elde etti. Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ise 14 koltukla üçüncü sıraya yerleşti.

İspanya’da ise muhafazakârlar seçimleri az farkla kazanmış durumda. Halk Partisi (Partido Popular) son verilere göre yüzde 34,2 oyla 22 koltuk elde ederken İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yüzde 30,2 oyla 20 koltuk elde etmiş görünüyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM