Pazartesi, Eylül 16, 2024

2.9 milyar kişiye ait çalıntı veri iddiası

İsimler, adresler ve sosyal güvelik numaralarından oluşan 2,9 milyar kişiye ait çalıntı veriler karanlık ağda 3,5 milyon dolara satışa sunuldu


NAZ TÜKEL

Nisan ayında yaşanan büyük bir veri ihlalinde, 2.9 milyar kişinin kişisel bilgileri Jerico Pictures Inc., Ulusal Kamu Verileri (National Public Data) adı altında faaliyet gösteren bir arka plan kontrol şirketi tarafından ifşa edildi. Bu durum, önerilen toplu dava ile gündeme getirildi.

Bloomberg’in 2 Ağustos tarihli haberine göre; 8 Nisan’da, USDoD adlı bir siber suç grubu, ‘Ulusal Kamu Verileri’ başlıklı bir veri tabanını karanlık ağ forumunda yayınlayarak 2,9 milyar kişinin kişisel verilerini ele geçirdiğini iddia etti. Grup, bu veri tabanını 3,5 milyon dolara satışa sunduğunu öne sürdü. Bu iddialar, perşembe günü Florida Güney Bölgesi ABD Bölge Mahkemesi’nde yapılan şikayette yer aldı.

Şikayette belirtilene göre, ihlalin ne zaman ve nasıl gerçekleştiği net değil ve Ulusal Kamu Verileri, dosya tarihi itibariyle etkilenen kişilere hala herhangi bir bildirim veya uyarı sağlamadı. Ulusal Kamu Verileri’nin işlerini yürütmek için milyarlarca kişinin kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerini kamuya açık olmayan kaynaklardan topladığı belirtiliyor ve bu etkilenen kişilerin verilerini şirkete bilerek sağlamadığı anlamına geliyor.

İhlal edilen veriler arasında Sosyal Güvenlik numaraları, onlarca yılı kapsayan mevcut ve geçmiş adresler, tam isimler ve bazıları neredeyse yirmi yıldır ölü olan akrabalarla ilgili bilgiler de bulunuyor.

Ulusal Kamu Verileri, ihlalle ilgili bir açıklamada bulunmadı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM