Kamuoyunda sıkça tartışılan 7524 sayılı kanunla beraber bazı vergi kanunlarında ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM’de kabul edildi. Söz konusu kanun vergi mükelleflerine ilişkin düzenlemelerin yanı sıra birtakım yaptırımlar da öngörüyor.
Yeni yasayı ve ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı açıklamayı değerlendiren Ödüyo Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Erman Yapıcı, “Asıl sorun en alttaki ödemeyi alan ilgili bayinin aldığı ödemeyle ilgili belge düzenleyip düzenlemediğinin denetlenmesi konusunda çıkacak. Bu sorumluluk üst bayiye bırakılmış ama üst bayinin alttaki bayinin ödemesini denetleyecek bir sistemi ve kaynağı yok. Bu işin çözümü; herkes kendinden sorumlu olmalı. Ödemeyi yapan alt bayinin kim olduğunu herkes biliyor, ödeme kuruluşları biliyor, bankalar biliyor. Doğal olarak ana firmanın altındaki ödeme yapan bayinin ödeme yaptığı sırada gelir idaresine bildirim yapılır ve üsteki firmanın sorumluluğu ortadan kaldırılır. Ödeme üst bayinin POS’undan geçiyor ama şu numaralı vergi mükellefi postan ödeme yapmıştır dediğimizde, Gelir İdaresi ilgili faturayı onunla karşılaştırır ve herkesin sorumluluğu da kendine olur. Cezai durum da olmamış olur ve sorun yüzde 100 çözülür” diye konuştu.
“Yılda 20 milyon TL’ye kadar ceza alınma riski var”
Yeni yasayla birlikte ticarette bir panik havası yaşandığını belirten Yapıcı, “Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeni yaptığı açıklama ise yüreklere su serpti. Ancak bu açıklama kanunu ezici bir madde değil, kararın tebliğ edilmesi gerekiyor. Açıklama herkese bir rahatlama getirdi ama açıklamanın detaylarını da iyi incelemek lazım. Detaylarda vergi düzenleme şartı ile üst-alt bayinin ödeme yapabilmesi şartı var ve bu bir iyileştirme. Ancak alt bayinin fatura kesmesini üst bayinin denetleyebilmesi çok zor. Bu riske girmek istemeyen büyük bir bölüm var ve büyük bir tahsilat akışı etkilendi. Piyasayı sıkıştıran bir durum var. Ayrıca kanunda düzeltilmesi gereken birçok konu var. İlk önce açıklanan kanunda “Herkes kendi POS’undan ödeme alması gerekiyor” diyordu. Bu durum perakendede olağan bir durum ancak, üretimden toptana, toptandan son kullanıcıya ulaştığı perakendecide sıkıntı yaratır. İşlem başına 60 bin TL, yılda 20 milyon TL’ye kadar ceza alınma riski var ve kimse bu riski almak istemiyor. Çünkü belge düzenlenmesi zorunlu kılınıyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan onları bekleyen risklerin olduğunu vurgulayan Yapıcı, “Gelir İdaresi 5 yıl geriye dönüp inceleme yapabiliyor, kanun çıktığında her yıl 20 milyon TL ceza alma durumu yüksek. İşletmelerin sistemlerini kendilerini güvenli alanda tutacak şekilde tutmalarını öneriyorum. Çok hassas ve önemli bir konu. Nakit akışının çok az olduğu ve neredeyse kartla dönülen bir zamanın içerisindeyiz” diye konuştu.