Perşembe, Eylül 19, 2024

Bank of China, PwC ile bağlarını kopardı

Devlet destekli Bank of China, düzenleyici denetimler nedeniyle PwC ile ilişkisini sona erdirdi


NAZ TÜKEL

Çin Evergrande Group’un yaşadığı sorunlarla bağlantılı olarak PwC’nin denetim çalışmalarıyla ilgili artan düzenleyici inceleme nedeniyle PwC, en önemli müşterilerinden Bank of China’yı kaybetti. Bu adım, Çin’deki yetkililerin PwC’nin uygulamalarını daha yakından incelemeye başlamasıyla, firmanın Çin anakarasındaki baskıların giderek arttığını gösterdi.

Reuters kaynaklı habere göre; PwC’nin Çin anakarasındaki en büyük müşterilerinden biri olan ve büyük bir devlet destekli girişim olan Bank of China, denetim hizmetlerini hissedar onayına tabi olarak EY’a devretmeyi planlıyor. Bu karar, bankanın PwC’yi önümüzdeki yıl için denetçi olarak tutmayı planladığına dair daha önceki açıklamalarını tersine çeviriyor.


PwC müşteri kaybı yaşıyor

Bank of China’nın PwC ile bağlarını koparma kararı, Çin Hayat Sigortası, Çin Telekom ve PICC gibi bir dizi müşteri ayrılığını takip ediyor. 2023 yılında Bank of China, PwC’ye denetim hizmetleri için 193 milyon yuan (27 milyon dolar) ödedi. Bu rakam PwC’nin bir sonraki üç büyük yerli müşterisinin toplam ödemelerinden daha fazla. Son kurumsal bildirimler, bu şirketlerin de PwC ile olan denetim anlaşmalarını sona erdirdiğini ortaya koyuyor.

Devam eden düzenleyici incelemeler nedeniyle, PwC, arasında birçok devlet destekli girişim ve finansal kurumun da yer aldığı en az 50 müşterisini kaybetti. Mart ayı itibarıyla PwC, Çin’in borsalarında listelenen yaklaşık 110 şirketin denetimini yapıyordu. Bu müşteri kaybı dalgası, düzenleyici soruşturmalar ışığında PwC müşterileri arasında artan huzursuzluğun bir göstergesi.


Düzenleyici soruşturma ve olası cezalar

PwC’nin karşı karşıya olduğu sorunlar, büyük bir skandalda 78 milyar dolarlık mali usulsüzlükle suçlanan China Evergrande Group’un denetçisi rolünden kaynaklanıyor. PwC, 2023 yılının başlarında ilişkisini sonlandırmadan önce yaklaşık 14 yıl boyunca Evergrande’nin denetçiliğini yapmıştı. Skandalın ardından PwC’nin denetim uygulamaları üzerindeki düzenleyici inceleme artmış durumda.

Nisan ayından bu yana, Çinli düzenleyicilerin, son üç yıl içinde cezalandırılmış denetçilerle çalışmaktan kaçınmaları için devlet destekli girişimleri uyardığına dair raporlar var. Bunun sonucunda, PwC’nin eski birçok müşterisi denetim ihtiyaçları için EY ve KPMG gibi rakip firmalara yöneldi.

Haziran ayında, kaynaklar, Çinli yetkililerin PwC’ye Evergrande ile olan bağlantıları nedeniyle 1 milyar yuan kadar rekor bir para cezası vermeye hazırlandıklarını belirtti. Ağır para cezasının yanı sıra, PwC, Çin anakarasındaki birçok ofisinde geçici faaliyet durdurma yaptırımlarıyla da karşı karşıya kalabilir. Bu potansiyel yaptırımlar, PwC’nin operasyonlarını ve firmanın önemli pazarlardan biri olan Çin’deki itibarını daha da etkileyecek.


PwC’den iddialara yanıt

PwC ise usulsüzlük iddialarını reddetti. Firma, sosyal medyada dolaşan ve Evergrande denetimleri sırasında uygunsuz uygulamalarla suçlayan isimsiz bir mektuba yanıt olarak, iddiaların “yanlış” olduğunu ve itibarına zarar verdiğini belirtti. PwC, konuyu ilgili makamlara bildirdiğini de açıkladı. Ancak, isimsiz mektubun doğruluğu henüz doğrulanmadı.

Düzenleyici incelemelerin yoğunlaşması ve müşteri kayıplarının sürmesiyle PwC, Çin’in en önemli kurumsal skandallarından birinin ardından artan baskılarla başa çıkmaya çalışıyor. Bu soruşturmaların ve olası yaptırımların sonuçları, firmanın Çin’deki geleceği için geniş kapsamlı etkiler doğurabilir.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM