Cuma, Eylül 27, 2024

ABD Adalet Bakanlığı’ndan Visa’ya dava

Visa’nın ödeme işleme sistemini tekel haline getirdiği ve rekabeti engellediği iddiasıyla ABD Adalet Bakanlığı, Visa’ya dava açtı


ABD Adalet Bakanlığı, Visa’ya karşı tekelcilik iddiasıyla dava açtı. Bakanlık, Visa’nın büyüklüğünü ve piyasa hakimiyetini kullanarak banka kartı pazarında rekabeti engellediğini ve tüketicilere milyarlarca dolar zarar verdiğini iddia etti. Dava dosyasına göre, San Francisco merkezli Visa, kendi ödeme işleme teknolojisini kullanmayan işletmeleri cezalandırıyor ve her işlemden ek ücret alıyor.

AP News’un haberine göre; ABD’deki banka kartı işlemlerinin yüzde 60’ının Visa’nın ağı üzerinden gerçekleştirildiği belirtilirken, bu işlemlerden her yıl 7 milyar dolardan fazla ücret toplandığı iddia ediliyor.

Adalet Bakanı Merrick Garland, “Visa, rekabetçi bir piyasada alabileceğinden daha yüksek ücretler talep ediyor. Tüccarlar ve bankalar, bu maliyeti ya fiyatları artırarak ya da hizmet kalitesini düşürerek tüketicilere yansıtıyor” dedi.

Visa ise bu suçlamaları reddederek davayı ‘temelsiz’ olarak nitelendirdi ve güçlü bir savunma yapacaklarını belirtti. Şirketin baş hukuk müşaviri Julie Rottenberg, Visa’nın pazarın tek oyuncusu olmadığını ve birçok rakibinin de büyüdüğünü vurguladı.

Bu dava, Biden yönetiminin tekelci davranışlarda bulunan büyük Amerikan şirketlerine karşı açtığı davaların sonuncusu. Daha önce Apple ve Google gibi teknoloji devlerine de benzer suçlamalar yöneltilmişti.

Visa, ABD’deki banka kartı gelirlerinin şirketin toplam gelirinin yüzde 10’undan az olduğu belirtti. Visa’nın hisse değeri, dava sonrası yüzde 5.5 düşerek 272.94 dolara geriledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM