Cuma, Eylül 27, 2024

Çin hisse senetleri teşviklerle yükseliyor

Asya borsalarında zayıflık hakimiyet sürerken Çin borsaları teşviklerle birlikte yükselmeye devam ediyor


Çin borsaları, çarşamba günü hızlı bir artış göstererek teşvik destekli rallisini ikinci güne taşıdı. Ancak bölgedeki diğer ülkelerin hisse senetleri zorlanırken petrol fiyatları çok haftalı zirvesinden geri çekildi.

Reuters’ın haberine göre; dolar, zayıf ABD makroekonomik verilerinin ardından euro karşısında bir ayın en düşük seviyesine ve sterlin karşısında iki buçuk yılın dip seviyesine geriledi. Bu durum, Federal Rezerv’in bir sonraki toplantısında ikinci büyük faiz indirimine gidileceği beklentilerini artırdı. Altın ise yeniden tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Çin’in ana mavi çipli hisseleri yüzde 2,4 artış gösterdi. Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 2’ye yükselerek Salı günü yaşanan yüzde 4,1’lik artışı perçinledi. Çin borsalarındaki güçlü başlangıç, bölgedeki diğer endeksleri kısa süreli canlandırdı ancak bu kazançlar hızla buharlaştı. Avustralya’nın gösterge endeksi yatay seyrederken Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 0,1 düştü. Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş kapsamlı endeksi MSCI yüzde 0,9 yükseldi.

Japon Nikkei endeksi, erken saatlerdeki zayıflığı atlatarak yüzde 0,4 arttı. Yendeki dengelenme ve Wall Street’in yeni rekor seviyelere ulaşması, Japon hisselerini destekleyen başlıca faktörler oldu. ABD’nin S&P 500 vadeli işlemleri ise yüzde 0,14 geriledi. Pan-Avrupa STOXX 50 vadeli işlemleri yüzde 0,4 düştü.

Çin Merkez Bankası (PBOC), salı günü duyurduğu geniş kapsamlı politika gevşetme hamlesini takiben çarşamba günü bankalara yönelik orta vadeli kredi faiz oranlarında indirime gitti. Pekin’in pandemiden bu yana en büyük teşvik paketi, Çin borsalarını canlandırmanın yanı sıra zor durumdaki emlak sektörüne destek sağlamayı da içeriyor.

UBS analistleri, piyasalardaki hareketliliğin devam edip etmeyeceği konusunda büyük tartışmalar yaşandığını belirtti. Ancak birçok yatırımcının önce pozisyon alıp sonrasında durumu gözlemleyerek hareket ettiğini aktardılar.

Çin yuanı, 16 ayın en yüksek seviyesine çıkarak 7 dolar bandını kısa süreli aştı, ardından offshore piyasada 7,0126 dolar seviyesine geriledi. Yen ise 143,23 dolar seviyesinde sabit kaldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM