Cuma, Ekim 18, 2024

Meclisin öncelikli konusu ‘deprem bölgesi’

Türkiye Büyük Millet Meclisi  (TBMM) 28. Dönem 3. Yasama Yılı başladı. Yeni yasama yılının ilk TBMM Genel Kurulu Toplantısı’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Meclis açılışında vekillere hitap eden Cumhurbaşkan  Erdoğan, yeni anayas, enflasyon ve deprem bölgesiyle  ilgili önemli mesajlar verdi.  Mecliste ele alınacak ilk konunun deprem bölgesi olduğunu söyleyen Erdoğan, “Deprem bölgesinin ayağa kaldırılması gündemimizin ilk maddesi. Yuvası yıkılan, yakınlarını kaybeden kardeşlerimizin yanından olacak, güvenli yuvalarını peyder pey teslim edeceğiz” dedi. 


“Gıda enflasyonu negatife geldi”

Enflasyon hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon karşısında sergilenen kararlılık karşısında düşüş trendine girdiğini söyledi. Erdoğan, “Gıda enflasyonu 4 yıl sonra aylık bazda negatife geldi. Önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüş devam edecek ve milletimiz bu düşüşü çarşıda, pazarda, alışveriş sepetinde, mutfağında daha fazla hissedecek” diye ekledi. 


“Milli gelirimiz 1 trilyon 119 milyar dolara ulaştı”

Reform programlarının da olumlu sonuçlar verdiğini söyleyen Erdoğan, “Reform programlarımız meyvelerini veriyor. Gündemimizdeki birçok meseleyi geride bıraktık. Merkez Bankası rezervleri 156 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye’nin artık rezerv meselesi yoktur. Cari açığı sürdürülebilir düzeye çektik. Gayretlerimiz ile 20 milyar dolar altına indi cari açık. İhracat 256 milyar dolar ile rekor kırdı. Turizmde 2023 yılını rekor ziyaretçi sayısı ve gelir ile kapattık. 1 milyon 105 bin ilave istihdam oluşturduk. Milli gelirimiz 1 trilyon doları geçerek 1 trilyon 119 milyar dolara ulaştı.Kredi notu 3 kuruluş tarafından yükseltilen ülke olduk. Türkiye’yi siyasi sebeplerle anılan gri listeden çıkardık. 114 milyar dolarlık ilave faturaya rağmen mali disiplinden taviz vermedik” ifadesinde bulundu. 


Yeni anayasa çağrısı

Yeni anayasa çağrısı yapan ve 82 Anayasası’nın miadının artık dolduğunu belirten Cumhurbaşkanı  Erdoğan ” 82 anayasasının miadı artık dolmuştur. Büyük hedef ve iddialarını gerçekleştirmemiz yeni uzlaşmacı özgürlükçü sivil anayasa ile mümkündür.  Yeni sivil anayasa ihtiyacı kendini günden güne daha fazla belli ediyor.  AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak kendi hazırlıklarımızı titiz şekilde yapıyoruz. Tüm fikirlere kapımızı kapatıyoruz demek değildir. Her fikre saygı duyar her düşünceyi dinleriz. Yeni anayasa kutuplaştırıcı değil birleştirici olmalı” dedi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM