Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the login-customizer domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ticaretgazetesi.com.tr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the updraftplus domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ticaretgazetesi.com.tr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Tehlikeli Madde | Ticaret Gazetesi
Salı, Kasım 26, 2024

Tehlikeli Madde

Tehlike sembolleri, özel sembollerdir. Onlar insanları tehlikelere karşı uyarmak amacıyla kullanılmaktadır. Dikkat ana başlığı ve uyarısı formunda bir çokları arasında doğrusu en yaygın en bilinen olanı ‘ateşle yaklaşma’ ibaresidir. Bu durumun nedeni ateşin bizatihi rüknünden ziyade karşılıklı tepki husule getirebilecek maddi ve manevi potansiyeller ile muhtemel kontrol dışı ilişkilerinin taşıyabileceği riskler konusunda istisnasız uyarı gereğidir.

Şurası da bir gerçektir ki vahşi tabiata ve birbirlerine karşı kendilerini koruyabilmek adına çeşitli ateşsiz gereçleri asırlar boyu kullanmış olan insanoğlu barutun îcâd edildiği 10.asırdan itibaren ateşli silahları giderek inkişaf edecek biçimde kullanır oldu. Fakat iki büyük dünya savaşı militer teknolojilerin en radikal refleksi gösterebilmelerine imkan sağladı.

20.asrın ikinci yarısı başlarında ilk kez duyduğumuz üzere ‘müttefiklik’ teşkilatlanması dahilindeki silahlı kuvvetlerde NBC(nükleer-biyolojik-kimyasal) daireler kurulduğunda beliren istikametin kültürel düzlemdeki yansımaları okullardaki milli güvenlik, yurttaşlık dersi ve sivil savunma yapılanmaları ile irtibatlı idi.

  1. ABD Başkanı Dwight D. Eisenhower’in 17.01.1961 günkü veda konuşmasında, bir ülkenin ulusal silahlı kuvvetleriyle ona tedarik sağlayan askeri savunma sanayi arasında tanımlı olmayan bir birlikteliği tarif eden askeri sinai kompleksi gibi bir yapının varlığından bahsetmesi onu kamuoyunun gündemine taşımıştır.

Bu terim özellikle ABD için bugün dahi kullanılmakta ise de her ülke için geçerlidir. Hele Birleşmiş Milletler çatısı altında hatırı sayılır miktarda ülkenin rabıtalı olmasının yanı sıra Güvenlik Konseyi Daimi Üyelerinin ise dünyanın en büyük silah tedarikçileri arasında bulunduğu daima hatırlanmalıdır. Keza bilhassa soğuk savaş bitiminden sonra dünya çapında filiz vermeye başlayan güvenlik sorunları, bireysel silahlanma, gayrinizami harp, vekâlet savaşları, terörizm vb vasıtalar ile bölgelerden kıtalara sirayet eder durumlara yol açmıştır.

Silah ve savunma sanayindeki gelişmeler ve uzay teknolojisinin devreye girmesi, yeni nesil silahların menzilleri ve tesirleri ile yeryüzündeki çeşitli çatışma bölgelerinde test edilebilme ihtimali dünya kamuoyunda hemen her an konuşulan meseleler arasına girmekte.

Scud, İskender, Atacms, Storm shadow, Oreshnik vb. isimler sıradan konuşulduğu gibi konuşlandırılıp hatta kullanılabiliyor. Anton Çehov’un, “ilk bölümde duvarda asılı bir tüfek olduğunu söylüyorsanız, ikinci ya da üçüncü bölümde o tüfek patlamalıdır”. Kuralını ister istemez hatırlatmıyor değil.

Demir Uzun

Diğer Yazarlar