Geri dönüşümün ve döngüsel ekonominin başkenti Uşak, Türkiye’ye sürdürülebilirlikte öncülük yapıyor. Türkiye’ye 2024 yılında 18,4 milyar dolar döviz kazandıran Ege İhracatçı Birlikleri, görev sahasındaki illerin ihracat performanslarını artırmak için Ticaret Bakanlığı’nın 16 başlıkta verdiği devlet yardımlarından azami yararlanmaları için il il gezerek hizmetlerini ve devlet yardımlarını paylaşıyor.
“Döngüsel ekonomiye yoğunlaşmamız gerekiyor”
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma mecburiyetimiz olduğunu, Uşak’ın geri dönüşüm ve döngüsel ekonomide yaptıkları ile gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmaya büyük katkı sağladığını kaydetti. Küresel ısınmanın yol açtığı iklim değişikliğinin dünyanın dengelerini bozduğunun altını çizen Girit, “Dünya bugünkü konforuyla yaşamına devam edebilmesi için 1,7 gezegene ihtiyaç var. Bu da mümkün olmadığına göre iklim değişikliğinin yakıcı etkilerini azaltmak, karbon salınımını düşürmek için döngüsel ekonomiye yoğunlaşmamız gerekiyor. Döngüsel tekstil prensiplerini sürdürülebilir, yeniden kullanılabilir, geri dönüşümlü malzemeler geliştirmeye yönelik inovatif çözümler, çevre ve insani değerlere duyarlı tedarik zincirleri, etik üretim, onarım, bakım, ikinci el kullanım gibi yaşam süresi uzun ürünler, kullanılmayan ürünleri yeniden sürece dahil eden üretim modelleri odak noktamız olmalı. Uşak, bu noktada örnek bir kent olarak gösterilmektedir” diye konuştu.
Uşak’ta 2024 yılında 442 milyon $ ihracat gerçekleşti
Ticaret Bakanlığının açıkladığı faaliyet illeri verilerine göre Uşak 2024 yılında 442 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini paylaşan Girit, geri dönüşüm ve döngüsel ekonomide büyük başarılar elde eden Uşak’ın potansiyelinin çok rahat 1 milyar dolar ihracat yapacak seviyede olduğunu, Uşaklı ihracatçılarımızdan 1 milyar dolar ihracat beklediklerini ifade etti. Girit, “Uşaklı ihracatçılarımızın bu hedefe ulaşmaları için Ticaret Bakanlığımızın verdiği devlet yardımlarından azami yararlanmaya davet ediyoruz” dedi.
“Küresel ekonomi daha karışık bir hal alıyor”
Küresel ekonominin daha karmaşık ve rekabetçi hale geldiğine vurgu yapan Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kandemir, bu dönemde, ihracatın ve sürdürülebilir ticaretin öneminin her zamankinden daha fazla ön plana çıktığını dile getirdi. Uşak’ın Türkiye’de ekonomik anlamda birçok ilke imza attığını ifade eden Kandemir, “Uşak; Tekstil, Geri dönüşüm, Seramik, Halıcılık, Kanatlı hayvancılık ve üretim, Dericilik, Süt ve süt ürünleri gibi sektörlerde üretim üssü olmaya devam ediyor. En çok ihracat yaptığımız ülkelere baktığımızda ise; ABD, Almanya, Irak olarak öne çıkmakta. Bu ülkeler, üretim gücümüzün ve uluslararası alandaki güvenilirliğimizin açık bir göstergesi” diye konuştu.
“Geri dönüşümün başkenti Uşak”
Sürdürülebilirlik, Yeşil Mutabakat ve Yeşil OSB, bizim bu dönemdeki plan ve programlarımızın omurgasını oluşturuyor diyen Kandemir, “Avrupa Birliği, önümüzdeki dönem çevreyle ilgili kriterleri sağlamayan bölge ve işletmelerin ürünlerini almamaya kararlı. İlerleyen yıllarda ticaretimizi ve ihracatımızı sürdürebilmemizin en önemli kriteri; ‘Yeşil Dönüşüme Hızla Adapte Olmak’. İlimizin bu konuda önemli bir avantajı var. Tekstil, deri, alüminyum, plastik gibi birçok alanda geri dönüşüm yapabilen nadir bir üretim eko sistemine sahibiz. Bu sektörlerin arasında lokomotif olanı ise Türkiye’deki üretim payı yüzde 72’leri bulan tekstil geri dönüşüm sektörümüz. Bu sektörde doğal bir kümelenmeye sahip olan ilimiz doğaya ve çevreye yadsınamaz bir katkı sağlarken, tekstil konfeksiyon atıklarını yeniden ekonomik değere dönüştürüyor. Geri dönüşümün başkenti Uşak olarak; yılda 708 bin ton kullanılmamış endüstriyel tekstil atığı; battaniye, çorap, kazak ve kumaşa, 162 bin ton küçük ve büyükbaş hayvan derisi; deri konfeksiyon, aksesuar sanayi, mobilya, kozmetik, gıda sanayi ve yün ürünlere; 90 bin ton kullanılmış plastik; elyaf ve plastik hammaddeye; 10 bin ton kullanılmış araç lastiği; çocuklar için tartan pist ve çeliğe; 8 bin ton hurda alüminyumu; alüminyum tozu ve granülüne dönüştürülmekte ve sektörlerin hammadde ihtiyacına katkı sağlamaktayız” diye konuştu.
Strateji planının hazırlanmasına EİB’den destek
Kandemir, Tekstil Geri Dönüşüm Sektörü ve makine sektörüne yönelik iki Ur-Ge Projesi sürdürdüklerini paylaştı. Uşak’ın ihracat potansiyelini artırmak ve sektörel çeşitliliğini güçlendirmek, tekstil ve geri dönüşümden seramik ve beyaz ete kadar geniş bir üretim çeşitliliğine sahip olan sektörlerinde ihracat kapasitesini artırmak ve uluslararası pazarlarda daha güçlü bir yer edinmek için stratejik planlama ve desteklere ihtiyaç duyduklarını ifade eden Kandemir, strateji planının hazırlanmasında Ege İhracatçı Birlikleri ile ortak çalışmalar yürütmek istediklerini vurguladı. Bir başka ortak çalışmanın ise firmaların Ar-Ge ve Ur-Ge çalışmalarını güçlendirecek ortak adımlar olduğunu söyleyen Kandemir, “Ege İhracatçı Birlikleri’nden alacağımız destekle, firmalarımızın eksikliklerini giderebilir, mevcut ekosistemi güçlendirebiliriz. ‘Birlikte kazanalım’ anlayışıyla oluşturulacak bu sinerji, hem Uşak’ın ihracatını artıracak hem de ulusal düzeyde örnek teşkil edecek sonuçlar doğuracaktır. Bu hedeflere ulaşmak için sabırlı ve kararlı bir şekilde çalışmamız gerektiği aşikâr. Sonuçlar hemen görülmese de, zamanla geri dönüşler alınacak ve bugün ektiğimiz tohumlar filizlenecektir” değerlendirmelerinde bulundu.
Konuşmaların ardından Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz ve Ege İhracatçı Birlikleri Devlet Yardımları Şubesi uzmanları, Ticaret Bakanlığı’nın ihracatçılara sağladığı 16 başlıktaki ihracat destekleriyle ilgili Uşaklı firmalara sunum yaptılar. Ege İş Dünyası Uşak Programının sonunda ise Uşak’ta yerleşik 20 yıldır ihracat yapan firmalara ödülleri takdim edildi.