Cuma, Şubat 7, 2025

Solunum Yolları Enfeksiyonları Terör Estiriyor?



Ülkemizde gündem hayli yoğun olup; cinayetler, yolsuzluklar, katliamlar devam etmektedir. Bolu Yangın Katliamı da diğer katliamlar gibi üzerine perde örtülüp, tarihin tozlu raflarına kaldırılacak gib durmaktadır. Umarım yanılırım…

Biz gündemden azıcık ayrılıp, hipokrat yeminimiz gereğince bizden istenen bildiklerimizi duyarlı dostlarımıza anlatmaya devam edelim…

Yine çarpık sağlık sistemimiz tıkanıp, acillerde insanlarımız “Üst ve Alt Solunum Yolu İnfeksiyonları ve bunların yan etkileri nedeniyle adeta işkence görmekte, sağaltılacakları yerde hastalıkları daha da artmaktadır…

Konuyu fazla uzatmadan, daha öncede yazdığım gibi; özet olarak sorulu yanıtlı alanımla ilgili bu enfeksiyonları irdeleyelim…

Solunum yolları enfeksiyonları hangi mevsimde daha çok artış yapar?
Özellikle sonbahar ve kış aylarında havaların soğuması ile artış yapar…

Belirtileri nelerdir?
Ateş, titreme, üşüme, öksürük, baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, yan ağrısı, solunum sıkıntısı, halsizlik, yorgunluk, bazen İshal ve katın ağrısı en belirgin belirtilerdir…

Hangi testler önemlidir?
Tam kan sayımı,ASO, CRP, Boğaz Yayması, Boğaz kültürü, Boğaz sürüntüsünde virüs aranması, gerekirse Akciğer grafisi önemli olup, hastanın klinik bulgularına göre diğer testler istenebilir…

Pandemi geçmesine rağmen olanak varsa COVİD-19 PCR testi yaptırmak gerekir mi?
Evet olanak varsa gerekir. COVİD-19 İnfeksiyonundan şüphelenilirse, diğer yardımcı testler (Torax-BT gibi) istenebilir. Hızlı Korona testleri acil durumlarda yapılabilir…

Tedavide antibiyotik kullanımının yeri var mı?
Bu dönemdeki enfeksiyonların çoğu virüslerle olduğundan antibiyotik çoğunlukla gerekmez. İlgili hekim kan testleri, mikrobiyolojik araştırmalar(yayma ve kültür gibi) ve/veya radyolojik testler ile bakteriyel üst veya alt solunum yolları infeksiyonu düşünürse antibiyotik tedavisini başlatabilir. En uygun sürede ve dozda verilmesi uygundur…

Pandemi virüsü olan SARS-COV-2’nin bu aylarda dolaşımda olan ve hastalık yapan tipleri nelerdir?
Bu aylarda SARS-CoV-2’nin hastalık oluşturan HCoV-229E, HCoV-NL63, HCoV-OC43 ve HCoV-HKU1, KP.3.1.1 ve XEC virusları dolaşımda olabilirken, yetişkinler ile çocuklarda hafif veya orta derecede solunum yolu enfeksiyonları oluşturabilmektedir.

Sonbahar ve kış aylarında dolaşımda olan diğer virüsler neler olabilir?
Elbette Korona Virüs yanında, Grip(influenza) ve RSV virüs dediğimiz Solunum Sisteminin Sinsityal Virüsü ‘nü unutmamak gerekir…
Yani *SARS-CoV-2, *Grip(influenza) ve *RSV üçlüsünü ciddiye almak gerekir…

Maske, mesafe ve temizlik kuralları bu dönemde de geçerli mi?
Elbette çok geçerli ve önemli olup, bu kuralları özellikle okullarda, işyerlerinde, kapalı alanlarda yani asansörler, toplantı salonları, ortak tuvaletler, kışlalar, sinema ve tiyatrolarda sıkı uygulamak gereklidir…
Kapalı yerlerde dışa açılan havalandırmalar olabildiğince açık tutulmalıdır. Mecbur kalmadıkça kapalı ortamlarda fazla durmamak, kağıt para yerine temassız banka kartlarını kullanmak, yiyecek içecek dağıtımından, elle tokalaşma ve kucaklaşmadan kaçınmak gerekir. Özellikle risk grubunun bu kurallara azami özeni göstermesi kendisi ve toplumun yararınadır…

Bu aylarda özellikle hangi aşıları yaptırmak gerekir?
Daha öncede yazdığım gibi özellikle risk grubunun “Grip,” aşısı, zamanı gelmişse ve uygunsa etkin varyantlara karşı oluşturulan mRNA ve hekim önermiş ise Zatürre aşısı dediğimiz Pnömokok aşısı uygundur…

Bu aylardaki üst ve alt solunum yolu İnfeksiyonları ölümcül seyredebilir mi?
Eve seyredebilir. Özellikle altta yatan hastalar, çocuklar ve yaşlılar risk altındadır. Nadir de olsa yukarıda saydığım 3 virüsün aynı anda enfeksiyon oluşturması riski daha da arttırmaktadır.


Sözlerimi çok acıklı bir Kahramanmaraş türkü sözleriyle bitireyim…

Maraş’tan Bir Haber Geldi
Dediler Ki Merik Öldü (Oy Oy Oy)
Keşke Merik Ölmeseydi
Kesileydi Elim Kolum (Oy Oy Oy)


Dr. Mustafa Torun

Diğer Yazarlar