Cumartesi, Mart 22, 2025

İş sağlığı ve güvenliği için zorunluluk başladı 

İş Güvenliği zorunluluğu ile esnafa yeni bir yük daha geldiğini kaydeden Altındağ Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tayfun Çıracı, uyum için gerekeni yaptıklarını ancak cezaların ağır olduğunu ve yetkililerin geçiş sürecinde esnek olması gerektiğini söyledi. Yeni yılda esnafa yeni bir yük daha geldiğini belirten Çıracı, “50’den az çalışanı olan, az tehlikeli sınıftaki işyerlerine 1 Ocak 2025 itibarıyla iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getirildi. Uygulama; manavından fırınına, ayakkabıcısından nalburuna, terziden lokantacısına kadar 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta sayılan tüm işyerlerini ilgilendiriyor” diye konuştu.


“Toplam ceza 176 bin TL’ye kadar çıkabilecek”

Yönetmeliğin ağır cezaları bulunduğunu da kaydeden Çıracı, “Meslekler; az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak üç gruba ayrıldı ve geçiş süreleri tanındı. Tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri, iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma zorunluluğunu yerine getirdi. Şimdi de 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta sayılan işyerleri için zorunluluk başladı. Zorunluluklarını yerine getirmeyenler 88 bin TL’lik ceza ile karşı karşıya kalacaklar. Bu ceza da hem iş güvenliği uzmanı hem de işyeri hekimi için ayrı ayrı ödenecek. Yani toplam ceza 176 bin TL’ye kadar çıkabilecek” dedi.


“Esnaf işletmelerine bazı esneklikler tanınmalı”

Uygulamadan halen çok sayıda esnafın habersiz olduğunu da kaydeden Çıracı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sınıfa giren birçok işyeri bu konudan habersiz daha da önemlisi hazırlıksız. Üyelerimiz ileride mağdur duruma düşmemeleri için odamızla irtibata geçmeli. Uygulamanın şartlarına avantajlı şekilde uyum sağlayabilmeleri için çalışmalarımız var, üyelerimize yardımcı oluyoruz. Konu hakkında bilgi sahibi olmayan tüm esnaf sanatkarlarımız odamıza başvurarak kendi işletmelerine yönelik detaylı bilgi edinebilirler. Bu noktada uygulamada esnaf işletmelerine bazı esneklikler tanınmalı. Odamız uygulamanın sağlıklı şekilde hayata geçirilmesi adına gerekeni yapıyor. Ancak bilgilendirme ve uyum sürecinde yetkililer de küçük işletmelere yardımcı olmalı, karşılıklı anlayış ve hoşgörü çerçevesinde kanunun şartları benimsetilmeli.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM