Cuma, Şubat 21, 2025

Coğrafi Bilgi Sistemi e-Devlet’e entegre edildi

Bakan Murat Kurum, ‘2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı’ ile afet ve acil durumlarında coğrafi verilerin paylaşıma açılarak bilgi akışının hızlanacağını söyledi


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı ‘2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlığa bağlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı’ ile ülkemizin coğrafi bilgi sistemleri alanındaki hedefleri ve yol haritası belirlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Yeni düzenlememizle özellikle afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulan kritik coğrafi veriler paylaşıma açılarak bilgi akışı hızlanacak. Eylem planımızın ilk adımı olarak Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu’nu e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlarımızın kullanımına açtık” dedi.


“Neque porro quisquam est, qui dolorem”

Resmi Gazete’de yayımlanan eylem planında 5 amaç, 26 hedef ve bu hedeflere bağlı 101 eylem belirlendi. Doğru, standart ve kaliteli coğrafi bilginin ulusal düzeyde üretimini garanti etmek, bu bilgilerin yaygın bir şekilde paylaşılmasını sağlamak için izlenecek yöntemler anlatıldı. Eylem planının detaylarını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla açıklayan Kurum, “Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ‘2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlememizle özellikle afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulan kritik coğrafi veriler paylaşıma açılarak bilgi akışı hızlanacak. Eylem planımızın ilk adımı olarak Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu’nu e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlarımızın kullanımına açtık. Kamu kurumları, yerel yönetimler ve üniversiteler ihtiyaç duydukları tüm verilere tek tıkla ulaşılabilecek” diye ifade etti.


630 coğrafi katman ile hizmet veriyor

Mevcut haliyle 14 bin kullanıcıya sahip olan platformun, e-Devlet entegrasyonu ile birlikte 66 milyon kullanıcıya ulaşması hedefleniyor. 630 coğrafi katmanın (coğrafi tanım) yer aldığı platform bu sayede geniş bir arama yelpazesi sunacak. Platformda, coğrafi veri görüntüleme, metaveri yönetimi, coğrafi veri talep ve paylaşım portalı gibi kapsamlı hizmetler sunulacak. Ayrıca, kullanıcıların coğrafi veri standartlarını daha iyi anlamalarını sağlayan bir coğrafi veri sözlüğü de bulunuyor.


Afet ve acil durumlarda dijital veri paylaşımı

Eylem planının bir diğer amacı ise e-Devlet üzerinden afet ve acil durumlara yönelik coğrafi verilerin etkin kullanımını ve paylaşımı sağlamak. Bu kapsamda acil durumlarda ihtiyaç duyulan kritik veriler coğrafi katmanlar ilave edilerek detaylandırılıp boyutlandırılabilecek.


Coğrafi bilgi endüstrisinin gelişimine katkı sunulacak

Coğrafi bilgi sistemine ilişkin teknoloji standartları geliştirilecek, yenilikçi teknolojiler ve uygulamalar desteklenecek ve coğrafi veri akışlarının dönüştürülmesi süreci teşvik edilecek. Kamu, üniversite ve özel sektör iş birlikleri desteklenecek. Bu iş birlikleri, AR/XR/VR gibi ileri teknolojiler üzerinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini kapsayacak ve örnek uygulamalar hazırlanacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM