Pazartesi, Şubat 24, 2025

Almanya’da seçimin galibi: Friedrich Merz

Almanya, Federal Meclis üyelerini seçmek için sandık başına geçti. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre CDU/CSU partisi oyların %28,6’sını alarak seçimleri kazandı


Almanya’da iktidardaki koalisyonun çökmesi sonucunda erken seçime gidilmesiyle birlikte başbakanlık koltuğu için dört aday yarıştı.23 Şubat Pazar günü 60 milyon seçmeniyle 21. Federal Meclisin 630 üyesini seçmek üzere sandık başına giden Almanya’da oy verme işlemi yerel saatle 18.00’de sona erdi.Dünya basınında geniş yer bulan seçimlerin geçici resmi sonuçlarına göre, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Bavyera eyaletindeki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) birleşimi olan CDU/CSU yüzde 28,6 oy oranıyla seçimi önde tamamladı. 28 Eylül 2025 tarihinde yapılması planlanan seçimler, 2024 Alman hükümet krizi sırasında yönetim koalisyonunun çöküşü nedeniyle öne alındı. Bu seçim, Almanya’da 1972, 1983 ve 2005 yıllarındaki erken seçimlerden sonra dördüncü kez gerçekleşen erken seçim oldu.

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, CDU Genel Merkezi’nde seçimin ardından yapılan zafer konuşmasında, hükümetin en kısa sürede kurulması gerektiğini belirterek, Almanya’nın uzun sürecek bir hükümet kurma sürecine tahammül edemeyeceğini vurguladı. Merz, “2025 Federal Meclis seçimlerini CDU ve CSU, yani Birlik partileri olarak kazandık” diyerek, seçmenlere teşekkür etti.


Seçimlere katılım oranı yüzde 83 oldu

Seçimlere katılım, iki Almanya’nın birleştiği dönemden bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak yüzde 83 oldu. Seçimde yüzde 5’lik barajı aşarak Federal Meclis’e girmeye hak kazanan Yeşiller Partisi ve Sol Parti (Die Linke) dikkat çekti. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, önceki seçimlere göre oy oranını 10,4 puan artırarak yüzde 20,8 ile ikinci sırada yer aldı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 16,4 ile üçüncü sırada kalırken, Yeşiller Partisi yüzde 11,6 ile dördüncü oldu. Sol Parti, oy oranını 3,9 puan artırarak yüzde 8,8’e yükseldi. Hükümetten ayrılarak erken seçim yapılmasına yol açan Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 4,3 oy oranıyla yüzde 5’lik seçim barajının altında kaldı. İlk kez seçimlere katılan ‘Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin’ (BSW) Partisi ise yüzde 4,9 oy oranıyla barajı aşmayı küçük bir farkla kaçırmış oldu.


Almanya Federal Meclisi’nde sandalye dağılımı

2024 yılındaki hükümet krizi ve ardından gelen erken seçim, Almanya’nın geleceği için kritik bir dönemeç oluşturuyor. Bu seçim sonuçlarına göre ise Almanya’da uzun süredir beklenen koalisyon hükümetinin kurulma süreci hızlandırabilir. Koalisyon hükümetinin hangi partiler arasında kurulacağı, ülkenin siyasi geleceği açısından belirleyici olacak. Almanya’da yapılan erken genel seçim sonuçları, Federal Meclis’teki sandalye dağılımını şekillendirdi. Yeni Federal Meclis’teki sandalye dağılımı şu şekilde oldu: CDU/CSU 208, AfD 152, SPD 120, Yeşiller 85 ve Sol Parti 64 milletvekili kazandı. Bu sonuçlara göre, hiçbir parti tek başına iktidar olamıyor. Almanya’da Federal Meclis’te çoğunluk sağlamak için en az 316 milletvekiline ihtiyaç duyuluyor. Bu durumda, toplamda 328 milletvekiline ulaşan CDU/CSU ve SPD arasında bir koalisyon hükümetinin kurulması en güçlü ihtimal olarak öne çıkıyor.


“Mutlak önceliğim Avrupa’yı hızlı bir şekilde güçlendirmek”

Seçim sonuçlarını değerlendiren Merz, “Şimdi önümüzde duran görevin büyüklüğünün farkındayım ve bunu büyük bir saygıyla karşılıyorum. Kolay olmayacağını biliyorum. Dış dünya bizi beklemiyor. Uzun koalisyon görüşmeleri ve müzakereler de bizi beklemiyor. Şimdi hızlı bir şekilde hareket kabiliyetimizi yeniden kazanmalıyız” dedi.

Öncelikli hedefinin Avrupa’yı güçlendirmek olduğunu açıklayan Merz, “Mutlak önceliğim Avrupa’yı olabildiğince hızlı bir şekilde güçlendirmek ve böylece adım adım ABD’den gerçek bir bağımsızlık elde edebilmemizi sağlamak olacak” diyerek, Avrupa’nın daha bağımsız bir dış politika izlemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Merz, seçim kampanyası sürecinde Almanya’nın karşılaştığı önemli problemler arasında ekonomi politikası, göç, iç ve dış güvenlik politikası olduğuna değinerek, “Bu sorunları tartışmamız gerektiğini düşünüyorum. Ancak öncelikle, Almanya’da iyi bir parlamento çoğunluğuyla mümkün olan en kısa sürede hareket edebilecek bir hükümet kurmalıyız” diye ifade etti.


Almanya seçim sistemi nasıl işliyor?

Almanya’da her dört yılda bir düzenlenen Federal Meclis seçimleri devam ediyor. Seçmenler, 18 yaş ve üzeri olup, yerel saatle 08:00 ile 18:00 arasında oy kullanabiliyor. Birçok seçmen, sandığa gitmeden önce posta yoluyla oy kullanmayı tercih ediyor. Almanya seçim sisteminde, her seçmene iki oy hakkı tanınıyor. İlk oy seçmenin kendi seçim bölgesindeki adaya verdiği oy ‘Erststimme’. İkinci oy ise Seçmenin federal eyaletindeki siyasi partiye verdiği oy olan ‘Zweitstimme’. Erststimme, bölgedeki en fazla oyu alan adaya Federal Meclis’teki 630 sandalyeden birini kazandırırken Zweitstimme, Federal Meclis’teki sandalye dağılımını belirleyen en önemli oy olduğu belirtiliyor.

Almanya’da bir parti, Federal Meclis’te temsil edilebilmek için ikinci oylamada yüzde 5 barajını geçmeli ya da ilk oylamada üç doğrudan aday seçmeli. Yüzde 5 barajı, siyasi parçalanmanın önlenmesi ve yasama tıkanıklığının engellenmesi amacıyla getirilen bir baraj.  Bu yıl ise FDP, Sol Parti ve Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) gibi partiler, barajı geçebilmek için kıyasıya bir mücadele verdi. Seçim sisteminde tartışılan konusu ise ‘sarkan sandalyeler’ uygulaması oldu. Yeni seçim yasasıyla, ‘sarkan sandalyeler’ uygulaması kaldırılacak ve Federal Meclis’teki sandalye sayısı 630 ile sınırlanacak.

Seçim sonuçları açıklandıktan sonra, partiler koalisyon kurma müzakerelerine başlayacak. Koalisyonlar, genellikle partilerin renklerine göre adlandırılıyor. Örneğin, CDU/CSU ve SPD arasında büyük bir koalisyon olasılığı öne çıkarken, ‘Kenya Koalisyonu’ (CDU, SPD, Yeşiller) ve ‘Almanya Koalisyonu’ (CDU, SPD, FDP) gibi seçenekler de konuşuluyor. Şansölye, koalisyon partileriyle yapılan anlaşma doğrultusunda Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor. Adayın göreve başlamadan önce, Federal Meclis’ten mutlak çoğunluğun oyunu alması gerekiyor. Bu süreç birkaç turda tamamlanabilir ve eğer ilk turda sonuç alınamazsa, ikinci turda yeniden oy kullanılır. Koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için, seçim sonuçları sonrasında partiler arasındaki müzakereler büyük önem taşıyacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM