Decacorn Angels CEO’su Duygu Eren, 2025’e dair yatırım iklimi, yapay zeka odaklı dönüşüm ve girişimcilik ekosisteminin evrimi üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Yapay zekanın bugün her sektörün dönüşümünde rol oynadığını vurgulayan Decacorn Angels CEO’su Duygu Eren, bu alandaki ilerlemenin henüz “nicelik bolluğu” aşamasında olduğunu ifade etti. Eren, “Bugün neredeyse yapay zeka içermeyen bir girişim göremez hale geldik. Ancak nicelikten niteliğe geçişin eşiğindeyiz. 2025 bu dönüşümün başlangıcı değil; asıl sıçrama önümüzdeki birkaç yıl içinde yaşanacak” diyerek, bu sürecin evrim mi yoksa devrim mi olduğunun ise zamanla anlaşılacağını belirtti.
“Yapay zeka insana bağlı; biz ne yüklüyorsak onu alıyoruz”
Yapay zekanın olumlu ya da olumsuz etkilerinin, tamamen insanın ne verdiğiyle bağlantılı olduğuna dikkat çeken Eren, özellikle sağlık teknolojileri alanında devrim niteliğinde gelişmeler yaşandığını ve bu alanda yapay zekanın büyük potansiyel taşıdığını dile getirdi. Alzheimer ve sıtma gibi hastalıkların tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedildiğine işaret eden Eren, bu gelişmeleri heyecan verici olarak tanımladı.
Yapay zeka, yalnızca bir teknolojik dönüşüm değil; aynı zamanda ülkelerin stratejik politikalarının bir parçası haline geldi. Çin’in politikaları ve Amerika’daki gelişmelerin yön verdiği küresel rekabette Türkiye’nin de savunma sanayi gibi güçlü olduğu alanlarla öne çıkabileceğini belirten Eren, “Teknoloji milliyetçiliği şu an gündemdeki önemli konulardan biri. Çünkü tüm dünya teknolojileri sahiplenmek istiyor. Türkiye bu farkındalıkla hareket etmeli” dedi.
“Girişimcinin yaşı değil, tecrübesi önemli”
Girişimcilikte genç yaşın değil, deneyimin daha etkili olduğunu savunan Eren, “Amerika’daki başarılı girişimcilerin yaş ortalaması 42. Deneyimli ekipler, sektörü bilen insanlar daha sağlam adımlar atıyor” dedi. Decacorn Angels olarak yatırım kararlarında ilk baktıkları kriterin “ekip” olduğunu vurgulayan Eren, girişimcinin neden bu işi yapmak istediğini, parayı nasıl yöneteceğini ve global vizyonunun olup olmadığını önemsediklerini belirtti.
Bir girişimcinin yatırım aldıktan sonraki süreçteki psikolojisinin çok kritik olduğunu ifade eden Eren, “Bir sabah hesabınızda 5 milyon dolar olduğunda ne yapacağınızı bilmiyorsanız, o parayı da yönetemezsiniz” dedi. Bu noktada girişimcinin hem finansal hem de duygusal dayanıklılığının önemine dikkat çeken Eren, yatırımcı ilişkilerinin de stratejik yönetilmesi gerektiğini söyledi.
“2025, sakin başlayan ama güçlü kapanacak bir yıl olacak”
2025’in belirsizliklerle başlamasına rağmen yatırım iştahının özellikle yılın ikinci yarısında artacağına inandığını söyleyen Eren, Decacorn Angels olarak ilk çeyrekte üç yatırımı başarıyla tamamladıklarını açıkladı. Türkiye’de halen en çok yatırım çeken alanların oyun ve finansal teknoloji olduğunu vurgulayan Eren, girişimlerin bu alanlarda güçlü fırsatlar barındırdığını ifade etti.
“Kurumsal şirketler ve holdingler de oyuna dahil oluyor”
Son olarak kurumsal şirketlerin girişimcilik ekosistemine artan ilgisine değinen Eren, holdinglerin yatırım süreçlerinde danışmanlık verdiklerini ve bu ilginin önümüzdeki dönemde katlanarak artacağını belirterek, “Öte yandan 2026 yılında kurumsal şirketlerin start-uplara yatırım yapma konusu çok daha artacak ve bu noktada ciddi gelişmeler göreceğiz. Bu şirketlerin kendi fonlarını kurması, yatırıma başlamaları ekosisteme ivme katarken, bizim gibi melek yatırım ağları için de birlikte yatırım yapmanın yolu açılacaktır. Bu yüzden şirketler yaptığımız Startup For Corporates isimli programımıza çok önem vermekteyiz. Girişim ekosisteminin büyümesini destekleme ve yatırım fırsatlarını kolaylaştırma misyonumuzla, yenilikçi girişimler ile vizyoner yatırımcılar arasında işbirliği noktasında aracılık-köprü görevi görmeye de devam edeceğiz” dedi.