Çarşamba, Nisan 23, 2025

Ege Port Kuşadası’ndan güneş enerjisi yatırımı

Global Yatırım Holding’in iştiraki Global Ports Holding tarafından işletilen Türkiye’nin en fazla gemi ve yolcu ağırlayan kruvaziyer limanı Ege Port Kuşadası, enerjisini yenilenebilir kaynaklardan elde etmek için yatırımlarını sürdürüyor. Bu kapsamda ilk faz olarak çatı üstü güneş enerjisi santrali kurulumunu tamamlayan Ege Port Kuşadası, bu santral ile yılda 312 bin 552 kWh elektrik üretecek. Toplam 300 bin dolarlık yatırım ile gerçekleştirilen çatı üstü güneş enerjisi santrali, 426 güneş paneli ve 5 invertör kurulumundan oluşuyor. Santral yıllık 223 ton karbon emisyonunun önüne geçecek. İkinci faz olarak ise bu yıl kurulumu tamamlanacak arazi tipi güneş enerjisi santrali ile Ege Port Kuşadası’nın tüm enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan karşılanmış olacak. 

Kruvaziyer sektörünün 2050 yılına kadar karbon sıfır hedefi olduğunu hatırlatan Ege Port Kuşadası Genel Müdürü ve Global Ports Holding Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Aziz Güngör, “Ülkemizin en büyük kruvaziyer limanı olan Ege Port Kuşadası’nda bu yıl içinde tamamlayacağımız güneş enerjisi santrali yatırımımız ile tüm ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan elde ederek enerji konusunda net sıfır karbon emisyonunu yakalayacağız” dedi.


‘Enerjide net sıfır karbon emisyonunu yakalayacak’

Kruvaziyer sektörünün 2050 yılına kadar Net Sıfır Karbon hedefi olduğunu hatırlatan Ege Port Kuşadası Genel Müdürü ve Global Ports Holding Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Aziz Güngör, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding olarak bu hedefe biz de önemli katkılar sağlıyoruz. Portföyümüzdeki tüm limanlarda özellikle enerji ihtiyacımızın yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi için çalışmalar yürütürken, ilk limanımız olan Ege Port Kuşadası’nda da bunu sağlamak için yatırımlarımızı tamamlıyoruz. Ülkemizin en büyük kruvaziyer limanı olan Ege Port Kuşadası’nda bu yıl içinde tamamlayacağımız güneş enerjisi santrali yatırımımız ile tüm ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan elde ederek enerji konusunda net sıfır karbon emisyonunu yakalayacağız” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM