Ege İhracatçı Birlikleri’nde (EİB) ‘Kaliteli ve Katma Değerli Mobilya Paneli’ düzenlendi. ‘Kaliteli Malzeme’ adlı oturumda mobilya sektöründe katma değerli bir üretimin nasıl yapılacağı tartışıldı. Oturumda hammaddeden son ürüne kadar katma değere odaklanılması gerektiği vurgulanırken ahşap kereste ve kaplama sektörüne uygun ağacın, Türkiye’deki ormanlardan karşılanamadığına ve yurt dışından ithal edildiğine dikkat çekildi.
Panelin açılışında konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, sadece mobilya üretmekle sınırlı kalınırsa, küresel rekabette geri düşüleceğini dile getirdi. Sektörü geleceğe taşıyacak olanın, hammaddeden son ürüne kadar değer zincirinin her halkasında katma değere odaklanmak olduğunu vurgulayan Eskinazi, “Bugün, kilogram başı ihracat değerinde hedefimiz 2 dolardan 4-5 dolarlık seviyelere ulaşmaksa, bunu ancak katma değerli ürünlerle, yani işlenmiş, tasarlanmış, inovatif ürünlerle başarabiliriz” diye konuştu.
Hedef, dünya çapında tanınan markalar yaratmak
Önümüzdeki dönemde üç temel alana odaklanacaklarının altını çizen Eskinazi, odaklanılacak alanları şöyle sıraladı: “Birincisi; Ar-Ge ve tasarım. Sadece üretmek değil, yenilikçi yüzey teknolojileri, akıllı çözümler ve modüler yapılarla dünya trendlerini biz belirleyeceğiz. İkincisi, markalaşma. Sadece üretici değil, dünya çapında tanınan Türk markaları yaratmak, hedefimiz. Üçüncüsü, sürdürülebilirlik. Gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzla; doğaya saygılı bir üretim anlayışını yerleştireceğiz.”
“Kilogram birim fiyatımız 1,42 dolar”
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle ise, Türkiye’nin sorununun; kilogram birim fiyatı, markalaşma ve tasarım olduğunu belirtti. Önceki yıl 262 milyar dolar civarında ihracat yaptıklarını kaydeden Gürle, “Ülkenin kilogram birim fiyatı, 1,42 dolar. Türkiye geçtiğimiz yıl 175 milyon ton mobilya, beyaz eşya, otomobil ihracatını gerçekleştirdi. Almanya’nın birim fiyatı ise 3,5 euro. Bizim 175 milyon tonu, 3,5 euro ile çarptığımızda 700 milyar dolar gibi bir rakam çıkıyor. Bu; markalaşma, katma değerli üretim yapma, inovasyonla oluyor” ifadelerini kullandı.

“Uzun ömürlü hammaddeye ihtiyacımız var”
EİB Mobilya Çalışma Komitesi Başkanı Müjdat Kemer de, her şeyin temelinin katma değer olduğunu vurguladı. Mobilya sektöründe katma değerli ürün yapabilmek için 3 temel taş olduğunu söyleyen Kemer, “Bunlardan birincisi kaliteli malzeme. Kaliteli malzeme olmadan yüksek katma değerli ürün üretilmesi mümkün değil. İkincisi, kaliteli işçilik. Mobilya sektöründe en önemli unsur, kaliteli işçilik. Üçüncüsü de özgün tasarım. Ormansızlaşma regülasyonunun devreye girmesiyle zamansız mobilya yapmak durumundayız. Bizim uzun ömürlü hammaddeye ihtiyacımız var. Bu nedenle masif kereste talebi ile karşı karşıya kalacağız”
“5-6 çeşit ağaç kullanıyoruz”
Sülekler Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sülek, katma değer açısından ahşap kaplamanın en ön sıralarda olduğunu ifade etti. Kaliteli kaplama ve kerestenin, hammadde temininden geldiğinin altını çizen Sülek, “Türkiye’de yaklaşık 184 çeşit ağaç türü var. Bunlardan endüstriyel anlamda kullanılan 14 çeşit yumuşak ağaç var. Ayrıca 39 çeşit geniş yapraklı endüstriyel ağaç kullanılmakta. Ama ahşap kereste ve kaplama sektörüne baktığımızda Türkiye ormanlarından 5-6 çeşit ağaç kullanıyoruz” dedi.
Ahşap kaplamada ve kerestede uygun kalitede ağacın günümüz ormanlarında olmadığını kaydeden Sülek, kaplama sektöründe de ağaç yetersizliğinden hammaddeyi yerli olarak alamadıklarını vurguladı. Yüzde 7-8 civarında hammaddeyi yerli keresteden karşıladıklarını belirten Sülek, “Orman hektarımızdan ve gelen taleplerden dolayı hammaddeyi yurtdışından ithal etmek zorunda kaldık. Kereste ve kaplama sektöründeki ana sorunumuz; Türkiye’de kaliteli orman emtiası maalesef yok. Bizim kullanmak zorunda olduğumuz ağaç türü, birinci ve ikinci sınıf. Bu yüzden hammaddeyi bulmakta zorluk çektik” diye konuştu.
“Dünya standartlarında levha üretiyoruz”
Starwood Pazarlama Müdürü Volkan Yıldız ise, levhada kaliteyle ilgili bir sıkıntının olmadığını belirtti. Üreticinin taleplerinden kaynaklı olarak çeşitliliğe gidildiğini aktaran Yıldız, “Hedefimiz, ürünlerimizin katma değerli hale gelmiş hallerini dünyanın her yerine satmak. Gönderdiğimiz mallar indirilmeye başlandığında alıcının, “Türk mobilyası bu mu?” dememesi lazım. Türk firmalarla çalışılmaya devam edilmesi gerek. Biz dünya standartlarında levha üretiyoruz. Ama bazı müşterilerimiz iyi malları tercih etmiyor. Bu durum da ülkenin imajına zarar veriyor” diye konuştu.
“Vasıflı kişiler, işletmeye katkı sağlıyor”
Ananas Mobilya Kurucusu Çağdaş Cantürk de, kaliteli işçiliğin katma değerli üretimde önemli olduğunu dile getirdi. Vasıflı kişilerin yaptığı işe fayda sağladığını vurgulayan Cantürk, “Düşünebilen vasıflı kişiler, işletmeye ekstra katkılar sağlıyor. Bu kişilerin işini katkı koyma özverisiyle yapması, işletmeye artı değer katıyor. Yaratıcı sektörlerden olan mobilya, bu kişilerden beslenmek durumunda. Mobilya sektörü, tasarım konusuna yeni entegre oluyor. Tasarım yönetimi eksikliği var” ifadelerini kullandı.