Cumartesi, Temmuz 12, 2025

Katma değerli üretim ve ihracata 81 ilde büyük destek

Türkiye, tarihinin en büyük yerel kalkınma hamlelerinden birine start verdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca hayata geçirilen, ‘Doğudan Batıya Kuzeyden Güneye Topyekûn Kalkınma’ isimli projeyle 81 ilin her birinde 4 başlık olmak üzere 324 yenilikçi yatırım desteklenecek. Türkiye genelinde 26 Kalkınma Ajansı aracılığıyla yürütülecek. Projelere başvurular Kalkınma Ajansları çağrıya çıktıktan sonra başlayacak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca desteklenecek yeni yatırımlarla ilgili tebliğ; 9 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de “Yerel Yatırım Konuları Listesi” başlığıyla yayınlandı.


Üretimdeki kan kaybını durduracak büyük bir hamle

Bu hamleyi heyecanla karşıladıklarını dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin en güçlü kaslarından birinin üretim olduğunu, Türk ekonomisinde son 3 yılda alınan yanlış kararlar nedeniyle üretim gücünü kaybetme noktasına geldiğini, ‘Doğudan Batıya Kuzeyden Güneye Topyekûn Kalkınma’ hamlesiyle üretimdeki kan kaybının önüne geçilebileceğini vurguladı. ‘Doğudan Batıya Kuzeyden Güneye Topyekûn Kalkınma’ hamlesinde 81 ilin her birinde kendi dinamiklerinin dikkate alınarak 324 yatırımın desteklenmesi kararının çok isabetli olduğuna dikkati çeken Eskinazi, “Bu sayede bölgeler arasında gelişmişlik farklarının azaltılması mümkün olurken, bölgelerimizin rekabet güçleri artırılacak. ‘İşimiz Üretim, Gücümüz İhracat’ mottosuyla desteklenen sektörlerde üretim yaparak ihracatımızı artıracağız” tespitinde bulundu. 


“Ortalama ihraç fiyatımızı 3 dolara çıkarmalıyız”

Türkiye’nin günümüzde 1,55 dolar olan ortalama ihraç fiyatının bu tür hamlelerle 3 dolara ulaştırılabileceğini dillendiren Eskinazi, şöyle devam etti: “Türkiye’nin ihracat deseninde orta-düşük ve düşük teknolojili ürünleri ağırlıkta. Türkiye’de son yıllarda yüksek enflasyonu aşağı çekmek için uygulanan yüksek faiz-düşük kur politikası emek yoğun sektörlerin ihracat kabiliyetini çok düşürdü. Türkiye, dünya genelinde pahalı ülke konumuna düştü. Türkiye’nin ihracat desenini yüksek ve orta-yüksek teknoloji ürünlerinin yoğun temsil edildiği bir konuma yönlendirdiği takdirde bu ekonomik krizden daha az yarayla kurtulur. O nedenle ‘Doğudan Batıya Kuzeyden Güneye Topyekûn Kalkınma’ hamlesini çok doğru bir adım olarak görüyoruz.”


Az gelişmiş ilçelere yatırımların yolu açılmalı

Türkiye’de 81 ilde 324 sürdürülebilirlik eksenli yenilikçi yatırımın destek kapsamına alınmasını önemli bulduklarını paylaşan Eskinazi, “Yatırımlarda yerel kalkınmayı daha güçlü hale getirmek için yatırımların az gelişmiş ilçelere öncelik verilmesi daha anlamlı olacaktır. Ege Bölgesi, Türkiye’nin gıda ambarı konumunda. Tarımsal üretimde yüzde 30-35 arasında gıda kayıpları yaşanıyor. Bu kayıpların önüne geçmek için soğuk hava tesisleri ve gıda ürünlerinin frigofirik araçlarla nakliyesi için araç ve ekipman desteği de bu destek paketinde yer almalıydı” diyerek sözlerini noktaladı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM