Çarşamba, Ekim 15, 2025

“Çözüm, gıda bankacılığında”

TİDER, 2,3 milyar insanın gıda güvencesizliği yaşadığını vurgulayarak Türkiye’de her yıl 18 milyon ton gıdanın israf edildiğini açıkladı

Temel İhtiyaç Derneği (TİDER), Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Dernekten yapılan yazılı açıklamada küresel açlık ve gıda güvencesizliği sorunlarına dikkat çekilerek, çözümün gıda bankacılığı modelinde yattığını vurgulandı. TİDER tarafından israf edilen bu devasa kaynağı ekonomiye ve topluma kazandırmak için bütünsel bir mücadele çağrısı yapıldı. Dernek, dünya genelinde 2,3 milyar insanın gıda güvencesizliği yaşadığı bir dönemde, Türkiye’de her yıl 18 milyon ton gıdanın israf edildiğini açıkladı. Açıklamada, gıdanın doğru kanallarla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılarak israfın umuda dönüştürülmesi gerektiğini gözler önüne serdiği açıklamasında bulunuldu. 


83 gıda bankası faaliyette

TİDER’in yaptığı açıklamada, BM verilerine göre dünyada 735 milyon insan kronik açlıkla mücadele ederken, her yıl üretilen gıdanın üçte biri tüketilmeden kaybolduğu belirtildi. Derneğin bu çelişkiye çözüm üretmek için 15 yıldır sahada olduğu vurgulanan açıklamada, Türkiye’nin 40 ilinde faaliyet gösteren 83 gıda bankası aracılığıyla, kullanılabilir durumdaki gıda, temizlik ve hijyen ürünlerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı paylaşıldı. 


“İsrafın sebebi, tarih etiketleri”

Türkiye’de yaklaşık 14,8 milyon kişinin yetersiz gıda tüketimi sorunuyla karşı karşıya kaldığını söyleyen TİDER Başkanı Hande Tibuk, israfın büyük bir kısmının, tarih etiketleri nedeniyle aslında hâlâ güvenli olan gıdaların çöpe atılmasından kaynaklandığına dikkati çekti. TİDER’in paylaştığı verilere göre sadece tarih işaretlemesinin yanlış anlaşılmasından dolayı her yıl ekonomik değeri 70 milyar dolar ila 130 milyar dolar arasında olan gıdanın yaklaşık yüzde 7 ile yüzde 10 kadarı israf ediliyor. 


Kaynak tüketiminin büyüklüğü vurgusu 

Gıda israfının sadece ekonomik bir kayıp olmanın ötesinde, büyük bir çevresel maliyet de yarattığına dikkati çeken TİDER, açıklamasında israf edilen gıdanın üretimi, taşınması ve depolanması sırasında kullanılan su miktarının, Afrika kıtasının yıllık su ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu ifade etti. Bu durumun hızla artan nüfus ve iklim değişikliğinin getirdiği su kıtlığı tehdidi düşünüldüğünde, israfın ne denli büyük bir kaynak tüketimi olduğunu gösterdiği paylaşıldı. 


“TETT doğru anlaşılmalı”

Gıda endüstrisinin, kafa karıştırıcı tarihleme sistemleri nedeniyle yüz milyarlarca dolarlık gıdayı israf ettiği bilindiği ifade edilen açıklamada, TİDER, bu israfın önüne geçmek için gıda zincirinin tüm aşamalarında farkındalık ve doğru aksiyon alınmasının şart olduğunu vurguladığını paylaştı. Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) gibi kavramların doğru anlaşılmasının, hala sağlıklı ve güvenilir olan ürünlerin çöpe atılmasını engelleyerek çevresel etkileri azaltıp milyonlarca insana umut olacağı ifade edildi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM