​Yangınla mücadelede kara gücüne 101 yeni araç eklendi

Orman yangınlarıyla mücadelede kara gücü yeni araçlarla büyüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından 20 dozer, 65 arazöz ve 16 ekskavatör yangın bölgelerinde görev yapmak üzere göreve başlayacak 

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadele kapasitesini güçlendirecek yeni araçların görev yerlerine uğurlanması amacıyla tören düzenledi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in katıldığı törende, 101 aracın dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni araçlarla birlikte Orman Genel Müdürlüğü’nün karadan müdahale gücü; bin 953 arazöz, 878 iş makinesi ve 2 bin 766 ilk müdahale aracına ulaştı. Törende konuşan Bakan Yumaklı, ormanların yalnızca ağaçlardan ibaret olmadığını belirterek, “Ormanlarımız; suyumuzun, toprağımızın, havamızın, biyoçeşitliliğimizin ve geleceğimizin teminatıdır. Orman yangınlarıyla mücadeleyi sadece bir afet başlığı olarak değil, Yeşil Vatan’ı koruma sorumluluğu olarak görüyoruz” dedi. 

İklim değişikliğinin yangın riskini artırdığına dikkati çeken Yumaklı, hazırlıkların her yıl daha güçlü, daha planlı ve daha teknolojik bir anlayışla sürdürüldüğünü ifade etti. Yangınlarla mücadelede temel yaklaşımın “yangın çıkmadan önlemek, çıkan yangını en kısa sürede tespit etmek ve ilk müdahaleyi hızla yapmak” olduğunu vurgulayan Yumaklı, yeni araçların sahadaki müdahale kapasitesine önemli katkı sağlayacağını söyledi. 


Hava gücünde mücadeleye devam


Yumaklı, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelede teknolojiyi etkin kullanan ülkeler arasında yer aldığını belirterek, “28 uçak, 119 helikopter, 14 insansız hava aracı ve 462 ton su atma kapasitesine sahip hava gücümüzle sahadayız. Yapay zekâ destekli karar destek sistemleriyle yangının davranışını, meteorolojik koşulları ve saha verilerini anlık analiz ediyoruz” diye konuştu. 

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise konuşmasında, yangınlarla mücadelenin zamanla yarışılan kritik bir görev alanı olduğuna dikkati çekti. Karacabey, “Dakikaların hatta saniyelerin büyük önem taşıdığı bir mücadeleden söz edildiğini ifade eden Karacabey, yeni göreve başlayacak araçlarla ekiplerin hareket kabiliyetini artıracağını ve yangınlara daha etkin müdahale edileceğini imkânı sağlayacağını söyledi. 

Törende ayrıca vatandaşlara yangın riskine karşı dikkatli olunması çağrısı yapıldı. Yetkililer, ormanlarda ateş yakılmaması, izmarit atılmaması ve şüpheli durumların vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM