Sanayi alarm veriyor

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ihracatçıların taleplerinin görmezlikten gelindiğini ifade ederek, ihracatın milli gelire olan katkısının düştüğünü kaydetti 

SEREN KARAŞAHİN

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) mayıs ayı olağan meclis toplantısı EBSO Meclis Başkan Yardımcısı Işın Yılmaz başkanlığında EBSO Ender Yorgancılar Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Konuşmasında ihracatın gayri safi milli hasılaya oranının son 5 yıl içinde yüzde 28’den yüzde 17 seviyelerine düştüğünü kaydeden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “İhracatın milli gelire katkısı azalıyor, ihracatçının talepleri istenen düzeyde görmezlikten geliniyor” dedi. 


Sanayici sarmalda

Sanayicinin sarmal içinde olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Enflasyonla kur arasındaki makas ihracat yapmayı zorlaştırıyor. Sorunun tek kaynağı kurun düşük değerlenmesi değil. Enflasyonla kur arasındaki korelasyon yüzde 80’lerde. Çözüm noktası kurun enflasyon kadar olması. Böyle olursa maliyetlerimizi kurun artışından dolayı karşılayabilememiz söz konusu olacak” ifadelerini kullandı. 

Enflasyon raporunun açıklandığını söyleyen Yorgancılar, Brent petrolün 65 dolardan 110 dolara çıktığında bütçenin güncellenmesi gerektiğini ifade etti. Orta Doğu’daki savaşın bitmesiyle petrolün 90 dolar seviyelerine ineceğini belirten Yorgancılar, “Bütçemizdeki rakamın 90 dolara çıkmasının sonucundaki fark maliyetlere ve enflasyona yansıyacak. Gıda enflasyonu yüzde 19’dan yüzde 26’ya yükseldi. Nisan ayı itibarıyla gıda enflasyonu yüzde 34,55. Tarımsal üretimde kalıcı adım atılmadığı sürece gıda enflasyonunun yüklenmesi oldukça zor. Bu yıl sonunda bugünkü konjonktürde devam edildiği takdirde bir sonraki enflasyon en az yüzde 26 olacak” diye konuştu. 


Üretimde yavaşlama görülüyor 

Son 25 aydır PMI endeksinde 50 baz rakamının altında olan bir üretim yapısı olduğunu söyleyen Yorgancılar, küresel ortalamanın ise 50’nin üstünde olduğunu belirtti. Yorgancılar, “Üretimde yavaşlama derinleşiyor. Bu durum üretim şevkinin kırılması anlamına geliyor. Uluslararası rekabetin sert olmasıyla firmalar ayakta kalma savaşı veriyor” dedi. 

Yorgancılar, diğer rakip ülkelerin yapay zekâ süreçlerine dahil olup, ikiz dönüşümle ilgili adımlar atarken Türkiye’deki sanayicinin faiz, enflasyon ve kur konularından kurtulamadığını kaydetti. 

Cumhurbaşkanlığı’na sanayicilerin problemleriyle ilgili bir rapor sunduklarını ifade eden Yorgancılar yapısal, konjonktürel ve sektörel konular hakkındaki raporda yetersiz özsermaye yapısı, yüksek fabrika kiraları, ara eleman bulamama, miras süreci ve miras hukukundan kaynaklanan sorunları ile sığınmacı çalıştırma zorunluluğu ve getirdiği sorunların yer aldığını söyledi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM