‘Çerçeve Yasa’ TBMM’den geçti

Kamuoyunda ‘Çerçeve Yasa’ olarak bilinen “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi’, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 467 oyla kabul edildi

Terörsüz Türkiye yolunda hazırlanan ‘Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Yasa Teklifi’, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kamuoyu tarafından yakından takip edilen düzenleme, TBMMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 88 ret ve 6 çekimser oya karşı 467 üyenin kabul oyuyla kabul edilerek yasalaştı. Yasalaşan teklifin ardından TBMM Genel Kurulu, yeni yasama yılı olan 1 Ekim’de toplanmak üzere yaz tatiline ayrıldı.

Yürürlük ve yürütme hükümleriyle birlikte 12 maddeden oluşan teklif, yalnızca PKK/KCK ve bununla bağlantılı oluşumların faaliyetleri kapsamında veya lehine işlenen suçlara yönelik geçici düzenlemeler içeriyor. Teklife göre soruşturma ve kovuşturmalar ile kesinleşmiş cezaların infazı, suçun niteliğine ve ceza miktarına göre beş veya 10 yıl ertelenebilecek.


Soruşturma ve infazlarda 5-10 yıllık erteleme

Teklifin ilk maddesine göre bütün işlemlerin başlayabilmesi için PKK/KCK’nin ve bağlantılı oluşumların fiilî varlığına son verdiğinin, kontrolündeki silah ve mühimmatı teslim ettiğinin güvenlik kurumlarınca tespit edilmesi gerekiyor. Bu tespitin Milli Güvenlik Kurulu kararıyla teyit edilmesi ve kararın Resmî Gazete’de yayımlanması şartı aranacak.

Yasayla birlikte, MGK Kararı’nın Resmi Gazete’de yayımlanması koşuluyla hukuki süreçlerin erteleme takvimi de netleşti. Buna göre, örgütün faaliyetleri kapsamında veya lehine işlendiği kabul edilen suçlarda iki farklı erteleme süresi uygulanacak. Üst sınırı 15 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlarla ilgili soruşturma ve kovuşturmalar beş yıl ertelenecek. Üst sınırı 15 yıldan fazla olan suçlar ile müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren suçlarda erteleme süresi 10 yıl olacak. 


Yeni suç işleyenin erteleme kararı hemen kaldırılacak

Düzenleme çerçevesinde verilen erteleme kararları, özel olarak oluşturulacak gizli bir sisteme kaydedilecek ve yalnızca yargı makamlarının soruşturma ve kovuşturmaları kapsamında erişime açık olacak.

Erteleme süresi içinde yeniden bir terör suçu işlenmesi halinde, erteleme kararı derhal kaldırılarak askıya alınan soruşturma, kovuşturma veya ceza infazı kaldığı yerden devam ettirilecek. Belirlenen 5 veya 10 yıllık erteleme sürelerini yeni bir suç işlemeden tamamlayan kişiler hakkında ise düşme kararı verilecek ve cezaları infaz edilmiş sayılacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM