Yapımı 20 yıl süren milyar dolarlık Büyük Mısır Müzesi (GEM) Kahire’de açıldı. Dünyanın eski bir medeniyete adanmış en büyük müzesi olan GEM, Kral Tutankhamun’un mezarından çıkarılan ve birçoğu ilk kez sergilenen hazineler de dahil olmak üzere 50 bin esere ev sahipliği yapıyor.
5 milyon ziyaretçi bekleniyor
Mısırlı işadamı ve GEM’in mütevelli heyeti üyesi Sir Mohamed Mansour, müzenin yılda 5 milyon ziyaretçi çekmesinin beklendiğini söyledi ve ülke ekonomisi üzerinde yaratacağı etkiyi de sözlerine ekledi. Müze, sergi alanlarının yanı sıra bir konferans merkezi, bir kütüphane, eğitim tesisleri, bir çocuk müzesi ile mağaza ve restoranlara da ev sahipliği yapacak.
GEM’de tarih öncesi dönemlerden Roma dönemine kadar uzanan bir yelpazede eski eserlerin sergilendiği 12 ana galeri bulunuyor. Müze, antik Mısır uygarlığından günümüze ulaşan paha biçilemez eserlerin büyük bir bölümüne ev sahipliği yapması ile övülüyor. Ziyaretçileri ana salonda karşılayan görkemli II. Ramses granit heykeli de bu eserler arasında yer alıyor.

Yapım aşaması 20 yıl sürdü
Cumartesi günü Mısır’ın başkentinde düzenlenen büyük açılış törenine, aralarında hükümdarlar, devlet ve hükümet başkanlarının da bulunduğu dünya liderleri katıldı. Mısır Başbakanı Moustafa Madbouly düzenlediği basın toplantısında “Mısırlılar olarak hepimiz bugün Büyük Mısır Müzesi’nin açılış töreni gibi eşsiz ve istisnai bir olaya tanıklık ediyoruz,” dedi.
Müze her gün sabah 09:00’dan 18:00’a kadar açık olacak ve halk 4 Kasım’dan itibaren kurumu ziyaret etmek için rezervasyon yaptırabilecek. Yetişkin yabancı ziyaretçiler için giriş ücreti bin 450 Mısır poundu (bin 290 Türk lirası) olacak.
