Çarşamba, Aralık 24, 2025

Fırıncılardan ‘yetki kaybı’ vurgusu

Ekmek fiyatlarının belirlenmesi için kurulacak olan Uzlaşma Komisyonu kararı hakkında konuşan Sırtı, geçmiş düzenlemelerle oda yetkilerinin önemli ölçüde kısıtladığını söyledi

ŞURA NUR SAVRANOĞLU

Ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde yeni bir dönem başlıyor. 11. Yargı Paketi ile hayata geçirilecek düzenlemeye göre, fiyat artışlarında taraflar uzlaşamazsa kararlar “Uzlaşma Komisyonu”na devredilecek. Komisyon, mülki amir veya yardımcısının başkanlığında, ilgili kamu kurumları, ticaret ve sanayi odaları ile esnaf temsilcilerinin katılımıyla mevcut maliyetler, kâr marjları ve enflasyon hedeflerini dikkate alarak fiyatları belirleyecek. Konuya dair TİCARET Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, Uzlaşma Komisyonu’nun kurulma sürecinde odanın görüşünün alınmadığını belirterek, ekmek fiyatlarının belirlenmesinde hem esnafı hem de halkı mağdur etmeyecek bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

Sırtı, “Geçmişten bu yana yapılan düzenlemelerle İzmir Fırıncılar Odası’nın yetkileri oldukça kısıtlandı. Bu noktada şunu ifade etmek istiyorum. İzmir’de fırıncı esnafı ile vatandaş arasında uzun süredir güzel bir konsensüs kurulmuş durumda. Fırıncı esnafı ile vatandaş arasında Türkiye’nin pek çok ilinde görülen sürtüşmeler İzmir’de yaşanmıyor. Bunun nedeni, fırıncı esnafının özverili çalışması, oda yöneticileri olarak bizlerin de üyelerimizin hak ve menfaatlerini koruduğumuz kadar, toplumsal faydaları gözetmemiz” açıklamasında bulundu.


“Ekmek fiyatlarında artış planlamayı düşünüyoruz” 

İzmir’de en son temmuz ayının sonunda ekmek fiyatlarında artış yapıldığını hatırlatan Sırtı, o dönemde üretimde kullanılan hammaddelerdeki yüksek artışın fiyatlara yansıtılmadığını aktardı. Sırtı, halkın temel gıda maddesi olan ekmeğe kolay erişebilmesini sağlamak adına alım gücünü de hesaba katarak hareket ettiklerini belirtti. Girdi maliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Sırtı, “Bugün gelinen noktada geçen 5-6 aylık sürede maya, un, akaryakıt, elektrik gibi ekmek girdilerinde ortalama yüzde 45 oranında artışlar oldu. Ayrıca fırıncı yetişmiş eleman bulamıyor. Bu da piyasada çalışan ustaların ücretlerini aşırı artırıyor. Hiçbir fırında asgari ücrete çalışan personel bulamazsınız. Tüm bunlar ekmek maliyetlerini yukarıya çekiyor. Bu gelişmeler ekmekte yeni bir artışı zorunlu hale getiriyor. Bugün fırıncılar hak ettiğini, çalışmalarının karşılığını alamaz durumdalar. Önümüzdeki süreçte fırıncı esnafını mağdur etmeden ancak yine İzmir halkının durumunu göz önünde tutarak, uzlaşıya dayalı, fırıncı-vatandaş uyumunu bozmayacak yönde ekmek fiyatlarında bir artış planlamayı düşünüyoruz” diye konuştu.


“İzmir halkı sadece müşteri değil, paydaşımız”

Kemal Sırtı, İzmir Fırıncılar Odası yöneticilerinin fırıncı esnafının taleplerini ve beklentilerini güçlü bir şekilde kamuoyuna yansıttığını, aynı zamanda tüketicilere sağlıklı ve hijyenik ürünleri en uygun fiyatlarla sunmayı öncelik haline getirdiğini ifade etti. Sırtı, “Çünkü, İzmir halkı sadece müşterimiz değil, dostumuz, komşumuz, akrabamız, kentte birlikte yaşadığımız paydaşlarımız. Ayrıca son dört yıldır da odamız ile diğer meslek kuruluşlarında fırıncılık mesleği temsil eden meslektaşlarımız arasında da güzel bir diyalog ve dayanışma ortamının sağlanmış olması, tüketicilere daha kaliteli hizmetleri sunmamızı da sağlıyor. Fırıncı camiası ile İzmir halkının birbirine karşı saygılı, anlayışlı tutumları bugün tüm Türkiye’ye örnek oluyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM