Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) şubat ayı dış ticaret istatistiklerine göre ihracat miktar endeksi yüzde 10,1, ithalat miktar endeksi yüzde 1,3 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı.
İhracat birim değer endeksi yüzde 12,7 artarken, ihracat miktar endeksi yüzde 10,1 azaldı. İthalat birim değer endeksi yüzde 5 arttı, ithalat miktar endeksi yüzde 1,3 azaldı. İhracat miktarında yüzde 10,1 düşüş görülürken ithalat miktarında yüzde 1,3 azalma görüldü.
Dış ticaret haddi şubatta 92,7 olarak kaydedildi
İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2025 yılı şubat ayında 86,4 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 6,3 puan artarak, 2026 yılı şubat ayında 92,7 oldu.
İhracat birim değer endeksi şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,7 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 12,5, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9,7, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 13,3 artarken, yakıtlarda yüzde 6,8 azaldı.
İhracat miktar endeksinde %10,1 düşüş
İhracat miktar endeksi şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,1 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 13,9, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 8,7, yakıtlarda yüzde 35,6, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 7 azaldı.
İthalat birim değerinde %5 artış
İthalat birim değer endeksi şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 4,7, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 7,2 artarken, yakıtlarda yüzde 14,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,0 azaldı.
İthalat miktar endeksi %1,3 azaldı
İthalat miktar endeksi iubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,7, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6, yakıtlarda yüzde 5,6 azaldı ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 6,1 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi; 2026 Ocak ayında 139,0 iken 2026 Şubat ayında yüzde 0,1 oranında azalarak 138,8 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi; 2025 yılı şubat ayında 141,8 iken 2026 yılı şubat ayında yüzde 10,1 oranında azalarak 127,5 oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ithalat miktar endeksi; 2026 Ocak ayında 126,9 iken 2026 Şubat ayında yüzde 0,7 oranında artarak 127,9 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ithalat miktar endeksi; 2025 yılı şubat ayında 121,3 iken 2026 yılı şubat ayında yüzde 1,3 oranında azalarak 119,7 oldu.
