Alkollü içkilerin daha çok tercih edildiği yılbaşında, yüksek miktarda kaçak ve sahte içki piyasaya sürülüyor
GÜLCİHAN ALTINKAYA
Yılbaşına sayılı günler kala kaçak ve sahte içki konusu tekrar gündeme geldi. Alkollü içkilerin daha çok tercih edildiği yılbaşı, kaçak ve sahte içkinin yüksek miktarda piyasaya sürüldüğü bir dönem. İnsan sağlığına büyük tehdit oluşturan bu içkiler ölüme kadar varabilecek tehlikelere yol açıyor. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, halk sağlığı açısından önem taşıyan kaçak içki tehlikesine karşı uyarılarda bulundu.
Vatandaşın yüksek fiyatlı olduğu için alkole ulaşamadığını aktaran İşler, “Bunu fırsat bilen merdiven altı imalatçılar da insan sağlığına son derece aykırı şartlarda üretilen ve halk sağlığını tehdit eden kaçak içki imal ediyor. Bunu da orijinalinden ayıramayacağınız kadar başarılı imal ediyorlar. Bunu bilemeyen vatandaş neredeyse yarı fiyatına satılan bu içkileri tüketiyor. Burada hem devlet vergi kaybı yaşıyor hem de halk sağlığı etkilenmiş oluyor. Bu içkileri tüketecek olan turistlerin de başına bir şey gelmesi durumunda Türk turizminin bundan negatif etkilenmesi söz konusu. Tam yılbaşı öncesinde oteller dahil restoranların ve tüm sahanın devlet tarafından çok iyi denetime tabi tutulması ve buna müsamaha edilmemesi şart. Aksi takdirde pek çok kişi hayatını kaybetmeye kadar varan tehlikelerle karşı karşıya kalabilir. Kaçak içki imal edenler denetlenerek cezalandırılmalı ve devletin gücü sahada olmalı” diye konuştu.
Yüksek içki fiyatları turizmciyi zorluyor
Türkiye’de alkol çeşitlerinin 2002’den öncesine göre çok değiştiğini ve arttığını belirten İşler, “Türkiye alkol çeşitlerinin çok fazla olduğu bir ülke oldu. Bu kadar çeşitlilik varken bunun karşılığında alkol fiyatları ÖTV’den dolayı çok yüksek. Turizm camiası olarak biz Avrupa’daki diğer rakip ülkelere göre alkole yüksek fiyat vermek zorunda kaldık. Bu da bizim rekabet gücümüzü azaltıyor” dedi.
188 ton kaçak ve sahte içki ele geçirildi
Yılbaşı öncesi kaçak ve sahte alkol ticaretinin önlenmesine yönelik operasyonlar sürüyor. Bu kapsamda 81 ilde kaçak ve sahte içki ticareti yapanlara yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonun detaylarını sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “15 bin litre etil alkol ve 188 bin litre kaçak/sahte içkiye el konuldu. Operasyonlarda ayrıca 6 bin 100 litre kaçak/sahte alkollü içki, bin 300 boş şişe, 7 bin 700 bandrol, 2 bin 100 alkol aroması ve 8 bin 700 etiket ele geçirildi. 12 adet kaçak alkollü içki imalathanesinin de deşifre edildiği operasyonlar kapsamında 220 kişi hakkında adli işlem yapıldı. Operasyona emniyet ve jandarma ekiplerinin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı ekipleri de katıldı. Yapılan değerlendirmede 35 milyon TL’lik vergi kaybının önüne geçildiği belirtiliyor” dedi.