Perşembe, Eylül 19, 2024

Kripto varlık yasası geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), ekonomi gündemini değerlendirmek üzere toplandı. Kripto varlık düzenleme taslağı dahil olmak üzere bir dizi konu başlığının değerlendirildiği toplantı sonrasında, kripto varlık yasasının önümüzdeki günlerde yasalaşacağı açıklandı. 

EKK toplantısı sonrasında değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılında büyümenin daha dengeli ve sürdürülebilir olması, istihdam artışının devamı, dezenformasyon süreci, verimliliğin artması, cari açıkta iyileşmenin sürmesi ve sosyal refahın korunmasını temel öncelikleri olarak sıraladı. Toplantıda kripto varlık ekosistemini düzenlemek amacıyla yapılan mevzuat çalışmalarında gelinen aşamanın değerlendirildiğini söyleyen Yılmaz, “Taslak yasa teklifinin içerisinde yer alacak hususlar değerlendirilerek düzenlemenin önümüzdeki günlerde yasalaşması ile ülkemizin gri listeden çıkması için gerekli koşullardan biri yerine getirilmiş olacak” dedi.


KİT faaliyetlerine yönelik çalışmalar ele alındı

Toplantıda hamur maliyetinin sürdürülebilirliğini desteklemek üzere Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürülmesini sağlayacak KİT yönetişim reformuna ilişkin yapılan çalışmalar ile önümüzdeki dönemde atılacak adımların ele alındığını vurgulayan Yılmaz, “Bu çalışmaların nihai hale getirilerek 2024 yılı içinde hayata geçirilmesi kararlaştırıldı” diye açıkladı. 


2023 enflasyonu OVP’nin altında kaldı

Öte yandan 2023 yılı enflasyonunun Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin  altında kaldığını belirten Yılmaz, “Mali disiplinin yeniden tesisine yönelik alınan tedbirler sayesinde bütçe açığının milli gelire oranı, programda öngörülen seviyeden çok daha olumlu bir düzeyde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl ihracatta OVP hedef alınarak Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Cari işlemler açığında gerileme devam ederken TL varlıklara olan talep artarak sermaye girişleri güçlendirildi. Böylece Merkez Bankası rezervleri de Cumhuriyet tarihindeki en yüksek seviyelere ulaştı” cümlelerine yer verdi.


“Yapısal reformlar hayata geçirilecek”

Önümüzdeki dönemde yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı yaklaşımla ekonominin rekabet gücünü ve verimliliğini artırıcı yapısal reformların hayata geçirileceğini aktaran Yılmaz, “Yapısal reformların sağlayacağı verimlilik ve etkinliğin yanı sıra beklenti kanalı yoluyla da para ve maliye politikalarını tamamlayıcı mahiyette olması, orta vadede enflasyonu tek haneye düşürme hedefine ve istikrar içinde büyüyerek kalıcı sosyal refahın arıtılmasına katkıda bulunması hedeflenmekte. Bu çerçevede 2024 yılında yapılacak olan EKK toplantılarında OVP’de takvim verilen yapısal reformlar gündeme alınacak ve yakından takip edilecek” ifadelerini kullandı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM