Cuma, Eylül 20, 2024

“İliç altın madeni için tüm olanaklar seferber edilmeli”

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcileri Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik A.Ş.’ye ait altın madeninde meydana gelen heyelan faciası nedeniyle İzmir Konak Basmane Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.  Açıklamayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptı. Sarı, yaşanan faciada doğayı ve canlı yaşamı tehdit eden felaketin etkilerinin azaltılması için tüm olanakların seferber edilmesi gerektiğini söyledi. 

Sarı, “Erzincan İliç’te Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü yığın liçi sahasındaki çökme sonucu büyük bir felaket ile karşı karşıyayız. ABD merkezli SSR Mining ve Çalık Holding ortaklığıyla kurulan Anagold A.Ş.’ye bağlı madende 9 çalışanın kayıp olduğu resmi açıklamalarda yer aldı. Sayının artmasından endişe ediyor, kayıpların bu korkunç felaketten kurtulmuş olmasını diliyoruz” dedi.


“Fırat Nehri Havzası büyük bir tehlikeyle karşı karşıya”

Milyonlarca ton sülfürlü, siyanürlü ıslak toprağın Fırat Nehri’ne doğru gittiğine dair bilgilerin, çok tehlikeli felaketle karşı karşıya kalınabilineceğinin  bir işareti olduğunu söyleyen Sarı, “Toprakta siyanür olduğuna dair uzmanların uyarılarına rağmen, kurtarma ekiplerinin uygun koruyucu donanımlarının olmadığına dair görüntüler, bu felakete yol açan zihniyetin aynen devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu.

Aynı maden ocağında 2022 yılında da siyanürlü solüsyonun etrafa saçıldığını hatırlatan Sarı sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bu felaketin ardından maden kısa bir süre kapalı kalmış ve para cezasıyla konu kapatılmış ve sonrasında maden apar topar yeniden açılmıştı. Yaşanan bu olumsuzluklara rağmen madenin kapasite artışı yapmasına izin verilmiş, insanlarımız, başta Fırat Nehri Havzası olmak üzere doğamız pervasızca büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakılmıştı. Yıllardır bu konu hakkında sorun olduğuna dikkat çeken meslek odaları, çevre gönüllüleri, yerel halkın feryatları dikkate alınmadı.”


“Madenciliğin insan ve doğayla uyumlu hale getirmesi için mücadele edeceğiz”

Kamusal madenciliğin insan, çevre ve doğayla uyumlu yapılabilmesi için mücadeleyi sonuna kadar sürdürmekte kararlı olduklarını aktaran Sarı, “Kayıpların akıbetinin mümkün olan en çabuk biçimde netleştirilmesi, doğayı ve canlı yaşamını tehdit eden bu felaketin etkilerinin azaltılması için eldeki bütün olanakların seferber edilmesini acil olarak talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM