Cumartesi, Kasım 23, 2024

Küresel Sorunlara Çözümler, Teknoloji ve İnovasyon -2

Cumartesi gününden devam

3. Sağlık hizmetlerine erişim

Tıbbi hizmetlere erişim arasındaki keskin eşitsizlikler hem ülkeler içinde hem de ülkeler arasında mevcuttur ve birçok alan eğitimli tıp uzmanlarının tehlikeli bir kıtlığıyla karşı karşıyadır. Demografik, ekonomik ve coğrafi faktörlerin hepsi bunda rol oynamaktadır. Teknoloji bu sorunların çeşitli şekillerde ele alınmasına yardımcı oluyor. AI, karmaşık tıbbi verilerin hızlı ve doğru bir şekilde analiz edilmesini mümkün kılarak, hastalıkları teşhis etmek ve tedaviyi reçete etmek için hastaları ve tıbbi kayıtları inceleyen doktorların harcadığı zamanı potansiyel olarak azaltır.

Virüslerin ve pandemilerin yayılmasını izlemeye yardımcı olur, böylece sağlık sistemlerinin aşırı yüklenme riskini azaltmak için önleyici tedbirler alınabilir. Ayrıca, en etkili formülleri bulmak ve ilaç keşfinde yan etkileri tahmin etmek için kullanılır, bu da yeni ilaçların geliştirilmesi ve kullanılması için gereken süreyi önemli ölçüde azaltır. Tıp uzmanlarının eksikliği – Çin’in bazı bölgeleri gibi uzak, kırsal alanlarda özel bir sorun – uzaktan ve teletıp alanındaki gelişmeler sayesinde hafifletilebilir. Sanal ve artırılmış gerçeklik (VR / AR), hem uzak hastalara tedavinin sunulmasında hem de eksikliği gidermek için yeni sağlık uzmanlarının eğitiminde birçok uygulamaya sahiptir. 3D baskı, tıbbi araç ve gereçlerin yerelleştirilmiş üretimine izin veriyor. Aynı zamanda, insanlar mobil uygulamalar ve giyilebilir cihazlar sayesinde kendi sağlıklarını daha iyi izleyebiliyor ve bakabiliyor.

4. Eğitim eşitsizliği

Son yıllarda gelişmekte olan ülkelerde yaşayan milyonlarca insanın yoksulluktan kurtulmasına rağmen, eğitime evrensel erişim gerçeğine ulaşılamamıştır. Coğrafya, beceri eksiklikleri ve kültürel normlar gibi engeller hala dünyadaki birçok çocuğun yeterli bir eğitim standardı almasını engellemektedir. Bunun, sosyal ve ekonomik kalkınmayı engellemek de dahil olmak üzere çok sayıda zincirleme etkisi vardır. Bu sorunlar orantısız bir şekilde kadınları, engellileri ve uzak ve yetersiz hizmet alan bölgelerde yaşayanları etkilemekte ve bu grupların marjinalleşmesini arttırmaktadır. Uzak bölgelerde internet erişimini genişletmeyi amaçlayan girişimler bir çözüm sunmaktadır. Uzak bölgelerdeki okulları ve kolejleri birbirine bağlamanın yanı sıra, kızların yerel kültürler nedeniyle derslere katılmalarının kısıtlanabileceği yerlerde evde eğitim görmelerine izin verir.

Çevrimiçi öğrenme platformları, VR ve AR teknolojileri ve AI öğretmenleri gibi Edtech çözümleri – bireysel bir öğrencinin ihtiyaçlarına göre otomatik olarak kişiselleştirilmiş “uyarlanabilir” bir eğitim sunabilen – hepsi bu sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olabilir. Engelli öğrenciler, üretken yapay zekadaki ilerlemelerin sağladığı metinden konuşmaya ve ses tanıma gibi erişilebilirlik teknolojilerindeki gelişmelerden yararlanabilirler.

5. Dezenformasyon ve siyasi manipülasyon

Dijital iletişim teknolojileri ve internet ve sosyal medya gibi yenilikler herkese bir ses ve izleyici kitlesi kazandırıyor. Ancak aynı zamanda dezenformasyonun yayılmasını da artırdılar ve demokratik süreçleri bozmak veya kendi gündemlerini zorlamak isteyenler için güçlü bir silah. Üretici AI teknolojilerinin ortaya çıkmasıyla, yalanların ve dezenformasyonun yayılması her zamankinden daha hızlı gerçekleşebilir. Ayrıca deepfake ve ses klonlama gibi daha sofistike formlar alır. Bu teknolojinin sadece daha inandırıcı hale gelmesi muhtemel olduğu gerçeği göz önüne alındığında, yakın gelecekte gördüğümüz herhangi bir şeyin gerçek olup olmadığını nasıl bileceğimizi merak ettiğiniz için affedilebilirsiniz.

Bu sorunların çözümünün, aynı teknolojilerin demokratikleştirici etkilerinde yattığına inanıyorum. Sosyal ağlar, tehditlere karşı örgütlenmek ve harekete geçmek için kullanılabilir. Daha iyi bağlantılı ve daha iyi bilgilendirilmiş bir nüfus daha akıllı seçimler yapacak ve dezenformasyon ve propaganda dalgasına direnmek için ellerinde daha fazla araca sahip olacaktır. Buna yardımcı olmak için, algoritmik olarak oluşturulan içeriği tespit ederek deepfake’lere karşı koyabilecek teknolojiye sahibiz. Ayrıca, erişimlerini ve erişilebilirliklerini artırmak için teknolojinin gücünden yararlanan doğruluk denetleyicileri ve eğitim kaynakları gibi insani çözümlerimiz de var.


Kaynak: Bernard Marr, Recounter

Selçuk Karaata

Diğer Yazarlar